Prim-ministrul Nicolae Ciucă a susținut o conferință de presă, în urma vizitei neanunțate la Kiev, pe care a efectuat-o marți. Principalele declarații:

  • Doresc să menționez că vizita a avut două obiective. Primul a fost de a continua să exprimăm solidaritatea cu poporul ucrainean în fața agresiunii Federației Ruse și să condamnăm ferm și deschis această invazie ilegală, neprovocată, nejustificată. Cel de-al doilea obiectiv a fost de a stabili discuțiile privind sprijinul pe care România îl acordă poporului ucrainean.
  • Am să încep prin a exprima încă o dată cât de afectați am fost față de ceea ce am văzut în Irpin și Borodeanka. Două localități lovite fără a se ține cont de nimic, vorbim de zone rezidențiale, unde și-au pierdut viața oameni nevinovați, civili. Au fost distruse locuințe, școli, spitale. Am văzut cum autoritățile locale depun eforturi pentru a reda tot ceea ce poate însemna revenirea la o așa-zisă normalitate.
  • Am discutat despre eforturile făcute pentru reabilitarea rețelei de electricitate, de apă și pentru asigurarea serviciilor medicale și continuarea activității în școli. Referitor la identificarea celor care au produs atrocitățile și crimele de război, am exprimat clar susținerea guvernului pentru aceste demersuri la nivel internațional. România a alocat 100 de mii de euro pentru Curtea Penală Internațională, pentru activitatea din teren. Țara noastră s-a oferit să participe cu experți la investigațiile din teren. Este inadmisibil să fie lovite obiective civile.
  • România are 45 de școli în limba ucraineană, are șapte licee în care se predă în ucraineană. La nivelul Ministerului Educației au fost luate măsuri pentru ca copiii ucraineni să poată beneficia de facilitatea derulării online, fiind asigurate tablete pentru ei. Avem 1.600 de copii ucraineni înscriși în școlile românești. Peste 80 de mii de ucraineni au decis să rămână în România.
  • Am exprimat clar că susținem aderarea Ucrainei la UE. Suntem dispuși să asigurăm asistența necesară, subliniind importanța includerii și Republicii Moldova și Georgiei.
  • Avem evenimentele de la Tiraspol și considerăm că este important să existe o analiză cât se poate de echilibrată a incidentelor. La nivelul autorităților și a țărilor vecine să existe o abordare încât să nu escaladăm situația de securitate, și așa destul de fragilă.
  • România va livra arme în Ucraina? Am asigurat transport de echipament de protecție. Analizăm solicitările guvernului ucrainean și abia apoi vom lua o decizie.
  • Ați oferit garanții pentru ca România să trimită arme în Ucraina? S-a discutat și acest subiect, dar am vorbit despre demersurile economice și umanitare mai mult.

Anterior conferinței de presă susținută de premier, și ministrul Apărării Vasile Dîncu a comentat posibilitatea trimiterii de armament în Ucraina. A spus că în cadrul vizitei oficialilor României la Kiev, s-a discutat despre ajutor umanitar, iar nu despre armament: ”Suntem cel mai important hub umanitar şi nu avem în acest moment discuţii legate de arme, de trimiterea de material letal”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday