Premierul Florin Cîțu a prezidat astăzi ședința Comitetului interministerial pentru revenire la normalitate, începând cu 1 iunie, din care mai fac parte, pe lângă miniștri, și coordonatorii campaniei de vaccinare și reprezentanții DSU și INSP.

“Comitetul are ca scop stabilirea, coordonarea şi monitorizarea aplicării măsurilor pentru pregătirea revenirii României la normalitate de la 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19”, conform deciziei de înființare.

Principalele declarații:

Astăzi am avut o primă ședință a comitetului interministerial care se ocupă de revenirea la normalitate, o ședință pe care eu o aștept de un an de zile. Astăzi putem să vedem cum vom reveni la normalitate. Prima bornă – 1 iunie, un pas important. Trebuie să avem 35% din populație vaccinată.

Am aprobat regulamentul. Fiecare minister va veni în comitet cu propuneri. Toate măsurile trebuie discutate cu Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne.

A fost o ședință pe care o aștept de un an de zile și care ne dă speranță pentru revenirea la normalitate. Întâlnirile vor fi săptămânale, dar se pot face ședințe ori de câte ori va fi nevoie. Depinde doar de noi, o campanie de vaccinare de succes aduce și normalitatea în România.

Concert, ce se va întâmpla de la 1 iunie? 

Este un plan de măsuri care arată cum vom reveni la normalitate, în funcție de cum merge campania de vaccinare. Revenirea la normalitatea nu se poate face fără vaccinare. Soluția este să ne vaccinăm. Am fost închiși anul trecut două luni de zile și nu am revenit la normalitate, deci nu asta e soluția.

PPNR ar trebui să fie modificat pentru a fi aprobat? Irigațiile și infrastructură nu au fost acceptate de Comisia Europeană.

Este o negociere. Noi am prezentat un plan, nu s-a refuzat nimic, este vorba de o negociere. Nu este vorba de un refuz. Trebuie să remodelăm ceea ce avem noi în plan pentru a putea alinia planurile cu ale Comisie Europene. Nu văd nicio problemă.

Știați despre situația gravă cu care se confruntă bolnavii de cancer? Ați fost informat de fostul ministru? Va interveni Guvernul? Grecia a fost introdusă pe lista Galbenă?

Ședința CNUS este în desfășurare, vă vom comunica după. Trebuie să așteptăm concluziile despre situația bolnavilor de cancer. Este o informație pe care o avem cu toții acum, hai să așteptăm concluziile și vedem apoi cine a știut, când a aflat.

Despre reluarea evenimentelor private

Toate aspectele vor fi discutate în acest comitet interministerial. În perioada următoare putem vorbi doar de proiecte pilot, nu se pot deschide sectoare în totalitate.

Puteți să ne dați exemple?

Știu că sunt avansate discuții pentru evenimente culturale (TNB). La 1 iunie e devreme să renunțăm la mască. La 10 milioane de vaccinați putem să avem și asta în vedere. Până atunci nu are sens să vorbim despre așa ceva.

Despre o numirea controversată la Inspectoratul de Stat în Construcții. Avea probleme la ANI. Știați de situația dumnealui?

Cred că dumnealui a explicat și a dat și-un comunicat. Din câte știu eu, a fost întoarsă decizia, se rejudecă procesul.

Este nevoie să reorganizați sau să desființați un post pentru a angaja o persoană?

E mult mai ușor dacă avem oameni cu probleme să desființăm postul, am spus și atunci. Se poate prin reorganizare.

Veți face niște reguli clare pentru a evita aceste situații?

Da, putem să facem.

Guvernul va asigura testele non-invazive pentru școli?

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației analizează situația, cum vor reveni copiii la școală după 4 mai. Să vedem concluziile celor două ministere.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday