Prim-ministrul a mai precizat că ”în acest moment întoarcem reforme care au fost amânate 30 de ani sau măsuri care au avut efecte devastatoare asupra bugetului”.

Principalele declarații:

  • Țintele rămân aceleași, mergem spre un deficit de 7%. În acest moment întoarcem reforme care au fost amânate 30 de ani sau măsuri care au avut efecte devastatoare asupra bugetului.
  • Este important ca prin acest buget să menținem încrederea Comisiei Europene, agențiilor de rating. Este un buget care trebuie să mențină relansarea României și să punem bazele unei economii puternice. Analiza pe acest buget este puțin diferită fiindcă este o primă parte a unei bugetări multianuale. 
  • Introducem în România din 2023 bugetarea multianuală, dar începem cu acest buget și mă uit și la bugetele din 2021 și 2022.
  • O parte dintre măsurile pe care le implementăm acum vor avea impact în bugetul de anul viitor.
  • Cheltuielile cu pensiile cresc cu 8,8 miliarde de lei, prin majorarea punctului de pensie, plus majorarea alocațiilor. Deci suplimentam cheltuielile cu 11 miliarde de lei numai din asta. Legislația în ceea ce privește pensiile va fi modificată, dar avem un principiu clar, pensiile să fie bazate pe contributivitate.
  • Când vorbim de creșterea punctului de pensie, trebuie să ne uităm pe termen lung. Este nevoie de o bugetare multianuală.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday