Bulgaria va avea două oportunități de a se alătura Spațiului Schengen în acest an, și anume în octombrie și decembrie, a anunțat duminică premierul bulgar, Nikolai Denkov.

Nu pot garanta că vom intra în Schengen în octombrie”, a declarat premierul bulgar, cu referire la alegerile parlamentare din Olanda, care, alături de Austria, continuă să se opună aderării Bulgariei la Spațiul Schengen. Aceste țări consideră că Bulgaria nu a luat suficiente măsuri pentru a preveni migrația ilegală, în special fluxurile imigranți de la granița cu Turcia, un punct pe care Denkov crede că olandezii se vor concentra în timpul campaniei electorale.

Totuși, premierul bulgar este încrezător că președinția spaniolă a Consiliului UE va ajuta Bulgaria și România să adere la Schengen, menționând că următoarea șansă pentru cele două țări va fi în decembrie. Denkov spune că Spania sprijină ambele țări, iar una dintre prioritățile președinției este admiterea Bulgariei și a României în Schengen. Acesta a adăugat că, dacă Bulgaria își îndeplinește toate angajamentele și adoptă legislația necesară, nimeni nu va avea un argument puternic împotriva acceptării țării în Schengen.

La începutul anului 2023, Olanda a transmis semnale diplomatice că ar putea renunța la veto-ul împotriva Bulgariei, ceea ce ar lăsa Austria izolată în UE în această problemă. Unul dintre motivele pentru care Olanda a transmis aceste semnale îl reprezintă reforma judiciară semnificativă din Bulgaria și decizia Comisiei Europene de a pune capăt Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în cele două țări.

Cu toate acestea, la începutul lunii iulie, guvernul de coaliție al lui Mark Rutte a demisionat după ce partenerii de coaliție nu au fost de acord cu politica de imigrație a țării. Acest lucru a readus procesul de admitere a ambelor țări la o stare de incertitudine, notează Euractiv.

Bulgaria speră să atenueze poziția lui Rutte datorită sprijinului acordat Ucrainei și reformei judiciare, dar și la o victorie a coaliției dintre partidul de centru-stânga PvdA (S&D) și GroenLinks (Verzi). Unul dintre candidații acestei coaliții este fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a demisionat în iulie din funcție pentru a candida în alegerile din Oanda. Timmermans susține de ani de zile că Bulgaria și România ar trebui să devină parte a Schengen.

Bulgaria și România solicită aderarea la Schengen, dar Olanda și Austria continuă să blocheze procesul, invocând problema imigranților. În timp ce Olanda și Austria au blocat aderarea Bulgariei la Schengen, România a fost blocată doar de Austria, mai scrie Euractiv.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday