Facebook a înregistrat cea mai mare scădere din istorie a acțiunilor pe NASDAQ, într-o singură zi, transmit CNN și Bloomberg.

Acțiunile companiei lui Mark Zuckerberg s-au prăbușit cu 19%, după anunțarea rezultatelor financiare pentru trimestrul al doilea.  Valoarea de piață a pierderilor depășește 119 miliarde de dolari.

Fondatorul Facebook avea la finalul zilei de joi cu 16 miliarde de dolari mai puțin, conform Forbes.

Cauzele sunt multiple. Trimestrul a fost marcat de punerea în aplicare de către Europa a unor noi legi stricte în materie de date personale, care au dus, conform Facebook, la scăderea numărului de utilizatori zilnici. Compania a fost criticată public în legătură cu politicile sale de conținut, în special în țări precum Myanmar și Sri Lanka, unde dezinformarea a dus la violență. A fost afectată apoi  și de investigațiile privind manipularea rusă prin intermendiul platformei în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 din SUA.

Deși performanța  financiară a gigantului social media părea imună la criticile față de politicile sale privind conținutul și eșecul de a proteja datele personale, rezultatele din trimestrul al doilea au arătat altceva.

În trimestrul al doilea, Facebook a înregistrat venituri de 13,23 de miliarde de dolari, puțin sub estimări. Potrivit Facebook, au fost 1,47 miliarde utilizatori activi zilnic în iunie, comparativ cu media de 1,48 miliarde estimată de analiști, arată Bloomberg. Pentru prima oară numărul de utilizatori a scăzut în Europa, cu 1%. În general, numărul mediu de utilizatori a crescut cu 11% față de perioada precedentă.

Compania deține alte trei aplicații cu mai mult de 1 miliard de utilizatori: WhatsApp, Messenger și Instagram.

“Modelul de afaceri al Instagram este cel mai bine definit și probabil a contribuit semnificativ la veniturile din trimestru”, afirmă analiștii. Pentru Facebook, obstacolele financiare sunt rare. Ultima dată când compania nu a atins veniturile estimate a fost la începutul anului 2015.

Facebook a declarat că va investi mai mult în conținut video, în inteligența artificială și în realitatea virtuală. De asemenea, compania își extinde rapid proprietățile imobiliare din întreaga lume. Numărul angajaților era de peste 30 de mii la 30 iunie, o creștere cu 47% față de anul trecut.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday