Vaccinul Pfizer are 30 micrograme de ARNm, ingredient activ, comparativ cu serul produs de Moderna, care are 100 micrograme. Oamenii de știință cred că acest lucru ar putea fi motivul pentru care vaccinul Pfizer a produs un răspuns mai scăzut al anticorpilor decât cel al companiei Moderna, după care arată studiile recente.

Philip Dormitzer, director științific la Pfizer, a declarat că s-a “utilizat nivelul dozei minime” care poate obține un răspuns imunitar mai puternic decât simpla contractare a Covid-19, pentru că “o doză mai mare ar fi putut produce mai multe efecte secundare”.

Ambele vaccinuri produc efecte secundare similare, potrivit Centrului de Prevenire și Control al Bolilor (CDC), cele mai frecvente fiind durerea locală, înroșirea brațului, dureri musculare, oboseală și febră. Un tip de inflamație cardiacă, numită miocardită, este un efect secundar extrem de rar al ambelor vaccinuri și se poate rezolva ușor, dacă se intervine rapid.

Un studiu realizat în Belgia și publicat în revista științifică JAMA luna trecută, a arătat că vaccinul anti-Covid al Moderna produce de două ori mai mulți anticorpi, în comparație cu cel al Pfizer. Potrivit autorilor studiului, o posibilă explicație ar putea fi nivelurile mai ridicate de ARNm din vaccinul Moderna și intervalul mai mare de timp dintre dozele Pfizer.

Un alt studiu de la Universitatea din Virginia, publicat tot în JAMA, a constatat că nu există nicio diferență în răspunsul anticorpilor între grupele de vârstă cu vaccinul Moderna, dar că Pfizer a produs un răspuns mai mic de anticorpi la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. La fel ca și în studiul belgian, cercetătorii consideră că diferențele dintre vaccinuri s-ar putea lega de cantitatea de ARNm.

Răspunsul anticorpilor este doar un aspect al sistemului imunitar, iar nivelul anticorpilor necesari pentru protejarea împotriva Covid-19 nu este încă stabilit. Protecția oferită prin vaccinare, depinde, de asemenea, dacă răspunsul imun se modifică sau nu în timp. De exemplu, un studiu recent de la Universitatea Oxford a constatat că la patru luni după vaccinare, cei imunizați cu Pfizer și AstraZeneca aveau niveluri similare de anticorpi, deoarece nivelul anticorpilor din Pfizer a scăzut în timp, în timp ce la AstraZeneca au rămas aceeași.

Date colectate și prezentate de Canada au constatat că, după o doză, vaccinul Pfizer a fost eficient 56% împotriva Covid-19 simptomatic produs de varianta Delta extrem de infecțioasă, iar Moderna a fost eficient 72%. Rezultatele ar fi putut fi influențate și de alți factori, precum vârsta persoanelor. Vaccinul Pfizer a fost administrat de obicei vârstnicilor care tind să producă răspunsuri imune mai slabe. Studiul nu a fost examinat de experți într-o evaluare propriu-zisă.

Sursă: Business Insider.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday