Sursele regenerabile precum energia eoliană și energia solară au generat 38% din energia electrică a celor 27 de state membre în 2020, în timp ce combustibilii fosili precum cărbunele și gazul au asigurat un procent de 37% din producție, potrivit unui raport al Ember și Agora Energiewende. Schimbarea intervine însă și pe fondul restricțiilor impuse de pandemie, care au redus consumul cu 4%. 

Împărțirea producției de energie din surse regenerabile este însă foarte diferențiată între țările Uniunii. Danemarca a obținut cea mai mare proporție de energie eoliană și solară (61% din necesarul său de energie electrică în 2020). Irlanda a atins 35% și Germania 33%. Țările cu cea mai mică pondere a surselor regenerabile de energie, de sub 5%, au fost Slovacia și Republica Cehă.

Producția de energie pe bază de cărbune a scăzut cu 20% în 2020, la jumătatea nivelului din 2015, în timp ce ponderea energiei din surse regenerabile s-a dublat în ultimii cinci ani.

Reuters notează că multe țări europene elimină treptat centralele pe cărbune, poluante, pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor, dar prețurile scăzute ale energiei electrice pe fondul blocajelor au făcut ca unele centrale să nu mai fie rentabile.

“Sursele de energie regenerabilă vor continua să crească, deoarece continuăm să le operaționalizăm din ce în ce mai mult. Experții se întreabă dacă combustibilii fosili vor reveni pe un trend de creștere, dar dacă vor reveni, ascensiunea se așteaptă a fi mai mică decât de obicei”, a declarat Dave Jones, analistul principal în domeniul energiei electrice al Ember.

Sursă: Reuters

Foto: Jason Blackeye/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday