Parlamentul European aprobă ca Banca Europeană de Investiții (BEI) să facă afaceri în Iran. În acest fel încearcă să mențină în viață Acordul Nuclear cu Iranul, din care Statele Unite au ieșit, relatează Reuters.

Banca, divizia de investiții pe termen lung a UE, este un pilon central al încercărilor Uniunii de a menține legăturile de afaceri cu Iranul în fața deciziei americane de a reintroduce sancțiuni împotriva Teheranului.

Decizia parlamentarilor nu obligă BEI să lucreze cu Iranul, activități care ar putea să îi pună în pericol capacitatea de a atrage fonduri de pe piețele americane, ceea ce ar avea consecințe extinse asupra operațiunilor sale.

Parlamentul European a blocat o moțiune a parlamentarilor de extremă-dreapta de a împiedica Comisia Europeană să ridice restricțiile impuse operațiunilor BEI în Iran, creând condițiile ca măsura să intre în vigoare la începutul lunii august.

Guvernele UE au dreptul să blocheze propunerea Comisiei Europene, dar este improbabil să se întâmple acest lucru, având în vedere că Uniunea a susținut public planul de creditare al BEI, în luna mai.

Sancțiunile impuse de Statele Unite vor intra în vigoare în august. Unele companii europene cu afaceri în Iran și în SUA au anunțat deja că se vor retrage din acordurile comerciale cu Teheranul.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday