Parlamentul European a respins joi o lege extrem de controversată privind drepturile de autor în Uniunea Europeană, susținută de artiști precum Paul McCartney și criticată de giganții de internet și de creatorii Wikipedia, potrivit AFP.

Deputații se așteaptă acum să revină în septembrie, pentru a se asigura că cei care creează conținut creativ – indiferent dacă muzică, filme sau știri – sunt plătiți echitabil într-o lume digitală.

Proiectul de lege a fost criticat dur de marii giganți americani de tehnologie, precum și de avocații libertății internetului, alături de unii militanți care avertizează că o astfel de reformă ar putea să însemne chiar sfârșitul “memeurilor” virale sau al glumelor.

“Votul de astăzi reprezintă o victorie pentru democrație”, a declarat Siada El Ramly, șeful EDiMA, care face lobby la Google, Facebook și la alți giganți americani din tehnologie.

Membrii Parlamentului European care se întâlnesc în Estul orașului francez Strasbourg au votat 318 împotriva măsurii, 278 de voturi pentru, 31 de abțineri.

Votul ar fi dat mandatului deputaților europeni posibilitatea să înceapă negocierile cu statele membre pentru o lege finalizată, pe care Austria, titularul președinției rotative de șase luni a UE, ar dori să o încheie până la sfârșitul anului.

Deputații din Franța, care au susținut cu fermitate reforma, s-au arătat furioși în urma votului.

Giganții americani “care fură de la artiști și nu plătesc impozite au câștigat o bătălie”, a spus deputatul european Pervenche Beres.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday