Parlamentul a votat Codul Administrativ, ce acordă pensii speciale aleșilor locali și privilegii pentru parlamentari.

Camera Deputaților în calitate de for decizional a adoptat proiectul cu 175 de voturi ,,pentru”, 33 ,,împotrivă” și 55 de abțineri. Senatul adoptase proiectul de lege în plenul din 11 iunie.

Dezbaterile privind Codul Administrativ au fost de lungă durată. Proiectul a ajuns în ședința Camerei Deputaților de pe data de 27 iunie, dar a fost retrimis la comisie, pentru un raport suplimentar. Proiectul a fost pe ordinea de zi de vot și pentru plenul din 5 iulie, dar a fost amânat.

Cea mai controversată prevedere este cea care acordă pensii speciale aleșilor locali, dar și privilegii pentru parlamentari (articolul 248): ,,Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”.

Între  prevederile incluse în proiect legislativ se regăsește și eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în prefecturi, primării, consilii judeţene şi locale, și montarea plăcuţele bilingve.

Președintele PMP Eugen Tomac a declarat în plenul Camerei Deputaților din 5 iulie că partidele din Opoziție vor ataca proiectul la Curtea Constituțională.  ,,Este un blat național”, a declarat Tomac.

Proiectul și procedura legislativă pot fi consultate aici.

Folosim cookies