Parlamentul a adoptat revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. PSD susține că va ataca decizia la CCR.

Parlamentul a votat revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber, cu 247 de voturi ”pentru” și 32 de voturi ”împotrivă”.

În cursul zilei de miercuri, comisiile juridice ale Senatului și Camerei Deputaților au acordat raport de admitere, cu majoritate de voturi, solicitării PNL, USR PLUS și UDMR pentru revocarea din funcție a Renatei Weber.

În solicitarea de revocare din funcție a acesteia se arată că Renate Weber a acționat cu depășirea competențelor legale, având drept consecință nerespectarea legii de organizare și funcționare a instituției și a Constituției.

Cele trei partide din coaliție reclamă faptul că Renate Weber nu a transmis Parlamentului și Guvernului raportul special și recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal și nu și-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul și obligațiile legale în domeniul apărării, protecției și promovării drepturilor copilului.

Renate Weber, a respins acuzațiile din cererea de revocare și a precizat că a fost invitată doar cu o oră înainte de începerea ședinței motiv pentru care nu a putut prezenta documente care să susțină activitatea instituției.

Senatorii și deputații au respins, marți, în ședință comună, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului.

Tot marți, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democraţii vor contesta la Curtea Constituțională schimbarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului și că vor reclama Comisiei Europene acest demers.

Renate Weber a fost propusă și aleasă de coaliția guvernamentală PSD-ALDE pentru funcția de Avocat al Poporului în 2019, după ce a candidat pentru un loc în Parlamentul European pe listele ALDE care nu a trecut pragul de 5%.

Folosim cookies