Parchetul General îl contrazice pe ministrul Afacerilor Interne, care a declarat vineri că instituția pe care o conduce a declasificat toate documentele necesare în dosarul protestului din 10 august. Carmen Dan le solicitase procurorilor Parchetul General să caute vinovăţii pe baza probelor, şi nu scuze.

Într-un comunicat postat pe site-ul instituției, Ministerul Public anunță că nu toate documentele solicitate au fost declasificate. De asemenea, Parchetul respinge orice „potențiale imixtiuni în desfășurarea urmăririi penale în această cauză, precum și acuzațiile referitoare la tergiversarea administrării probatoriului de către procurori”.

„Procurorii militari au efectuat demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile care au avut atribuții și au acționat în data de 10 august 2018, respectiv a documentelor care au stat la baza planificării, organizării şi executării misiunii, emise de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi structurile subordonate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Precizăm că aceste documente au fost declasificate parţial sau și-au menţinut nivelul de clasificare și doar o parte dintre aceste documente au fost declasificate și înaintate organelor de urmărire penală pentru a fi avute în vedere la soluționarea cauzei”, se arată în documentul citat.

Comunicatul integral:

„Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să comunice următoarele:

În dosarul penal privind incidentele violente ce au avut loc pe 10 și 11 august 2018 în Piața Victoriei din București, aflat pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se efectuează în continuare urmărirea penală față de suspecții menționați în comunicatul de presă din data de 21 septembrie 2018, în legătură cu organizarea, conducerea, modul de intervenție al forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților care au participat la protestul desfășurat în Piața Victoriei pe 10 august 2018.

Pentru lămurirea împrejurărilor care interesează cauza și stabilirea situației de fapt, au fost audiați martori și persoane vătămate/părți civile, unele depunând înscrisuri și acte medicale cu privire la vătămările suferite. Au fost administrate, în parte, probatoriile solicitate de acestea și au fost vizionate mediile de stocare care conțin imagini înregistrate în timpul evenimentelor, suporți depuși la dosar de persoanele vătămate sau transmiși de către instituțiile de ordine publică sau de alte persoane juridice, activități care se desfășoară în continuare.

Menționăm că în cauză procurorii militari au efectuat demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile care au avut atribuții și au acționat în data de 10 august 2018, respectiv a documentelor care au stat la baza planificării, organizării şi executării misiunii, emise de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi structurile subordonate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Precizăm că aceste documente au fost declasificate parţial sau și-au menţinut nivelul de clasificare și doar o parte dintre aceste documente au fost declasificate și înaintate organelor de urmărire penală pentru a fi avute în vedere la soluționarea cauzei.

În contextul celor expuse anterior, Ministerul Public respinge orice potențiale imixtiuni în desfășurarea urmăririi penale în această cauză, precum și acuzațiile referitoare la tergiversarea administrării probatoriului de către procurori”.

Reamintim că pe 10 august 2018, în Piața Victoriei din București, a avut loc un miting anti-PSD. Protestul a fost marcat de violențe extreme și bătăi de stradă. Sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

https://www.facebook.com/TaNaNaNa.ro/videos/2106045366327756/

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday