Universitatea Oxford și AstraZeneca au recunoscut miercuri o eroare de fabricație care ridică semne de întrebare cu privire la rezultatele preliminare ale vaccinului experimental Covid-19.

Declarația vine însă la câteva zile după ce compania și universitatea au descris vaccinul ca fiind “extrem de eficient” fără să menționeze și motivul pentru care unii participanți la studiu au primit doze mai mici de vaccin. Aproximativ 2.741 de persoane au primit o jumătate de doză de vaccin urmată de o doză completă, iar 8.895 de persoane au primit două doze complete. Surpriza a venit din faptul că grupul de voluntari care a primit o doză mai mică și una completă, la distanță de o lună, în rapel, pare să fie mult mai bine protejat decât voluntarii care au primit două doze complete – în primul caz eficiența a fost de 90%, în cel de-al doilea doar de 62%. De aici rezultatul anunțat – o eficiență de 70%, care este de fapt o medie ponderată.

Dar experții au ridicat semne de întrebare în legătură cu acest rezultat, mai ales că Universitatea nu știe de ce eficiența a fost mai mare în grupul care, accidental, a primit doar jumătate de doză de vaccin, la prima vaccinare.

Oxford menționează că a discutat problema cu autoritățile de reglementare și că s-a convenit finalizarea testelor de faza a II-a pe cele două grupuri distincte.

Adevărata problemă este însă că niciuna dintre cele 2.741 de persoane din grupul care a primit inițial un dozaj mai mic nu are peste 55 de ani. Persoanele mai tinere au tendința de a oferi un răspuns imun mai puternic decât persoanele în vârstă.

Un alt punct de confuzie vine de la decizia de a colecta rezultatele a două grupuri de participanți care au primit niveluri diferite de dozare pentru a atinge o eficiență medie de 70%.

Rezultatelor studiului vor fi publicate în reviste medicale și furnizate autorităților de reglementare din Marea Britanie și SUA, astfel încât acestea să poată decide dacă autorizează distribuirea vaccinului, dar americanii deja și-au exprimat reținerea. Moncef Slaoui, care conduce programul american de dezvoltare a unui vaccin împotriva coronavirusului (Operation Warp Speed), a declarat marți că încă încearcă să determine exact ce răspuns imun a produs vaccinul Oxford: “Există o serie de variabile pe care trebuie să le înțelegem. Este posibil ca diferența de eficacitate să fie aleatorie”.

Acțiunile AstraZeneca au pierdut mai mult de 6% după anunț, pe piața de la Londra, iar analiștii cred că este puțin probabil ca vaccinul să obțină aprobarea în SUA.

Surse alternative: Financial Times, The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday