“Medici fără Frontiere” (MSF – Médecins sans frontières) a arătat că un studiu clinic major, cu un tratament combinat cu patru medicamente pentru tuberculoza rezistentă a costat la 34 de milioane de euro, în timp ce estimările companiilor farmaceutice pentru cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente pornesc de la 40 de milioane de euro și pot ajunge la 4 miliarde de euro.

Costul exorbitant al studiilor este folosit pentru a justifica prețurile mari ale medicamentelor noi, dar companiile nu publică niciodată cheltuielile defalcate. MSF spune că această opacitate ar trebui să ia sfârșit, iar studiul organizației a fost conceput tocmai pentru că medicamentele pentru tuberculoză rezistentă sunt în unele țări atât de scumpe încât aceasta înregistrează rate mari de mortalitate.

The Guardian arată că un medicament inovator împotriva tuberculozei rezistente, dezvoltat de Johnson&Johnson în 2012, a avut un cost prohibitiv exact pentru țările cele mai afectate de această boală, care sunt țări mai sărace. În cele din urmă, cadre universitare implicate în cercetarea acestuia au dezvăluit că finanțarea publică fusese de cinci ori mai mare decât investiția privată, iar prețul medicamentului nu justifica în realitate amortizarea investiției private. În final, Organizația Mondială a Sănătății a impulsionat o mișcare globală care a dus la o reducere semnificativă a prețului medicamentului.

“Narațiunea dominantă, potrivit căreia prețurile mari sunt necesare pentru a recupera costurile mari de cercetare și dezvoltare, este una falsă și nu mai poate rămâne într-o zonă fără dovezi”, a declarat Roz Scourse, de la Medici fără Frontiere.

Federația Internațională a Producătorilor și Comercianților de Produse Farmaceutice (IFPMA) a declarat că majoritatea estimărilor pentru costul unui medicament aprobat variază între 2,2 miliarde de dolari și 3,2 miliarde de dolari. Directorul acesteia susțin că “industria investește aproximativ 200 de miliarde de dolari în fiecare an în cercetare și dezvoltare, iar în ultimii 10 ani companiile au dezvoltat peste 470 de medicamente noi”.

Sursa: The Guardian

Sursa foto: Tero Vesalainen | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday