ONG-urile din regiunile de frontieră au tras un semnal de alarmă în ceea ce privește refugiații, în majoritate covârșitoare femei și copii, care pot fi traficați și exploatați. Grupurile de ajutor și de voluntari de-a lungul granițelor Ucrainei raportează copii dispăruți și cazuri de trafic de persoane, pe fondul afluxului generat de migranții ucrainei.

Karolina Wierzbińska, coordonatoare de la Homo Faber, o organizație poloneză pentru drepturile omului, a declarat că au existat cazuri de copii trimiși singuri de părinți disperați la rude sau prieteni din străinătate, pe care nimeni nu-i așteaptă după ce trec granița din Ucraina.

Acest lucru este evident extrem de supărător pentru un copil și îl poate face să rătăcească singur prin gară, dezorientat și, în cel mai rău caz, să dispară. Acesta, din păcate, nu este un caz ipotetic, s-a întâmplat deja. De asemenea, primim deja rapoarte despre cazuri de trafic de persoane și femei cărora li se oferă muncă în Polonia doar pentru a descoperi că locul de muncă este la negru, angajatorul le maltratează, refuzând să-și plătească salariul la timp. Sunt cazuri de estorcare de documente personale sau bani”, a afirmat Wierzbińska.

În majoritatea gărilor din apropierea punctelor de trecere a frontierei, mulțimi de oameni, adesea bărbați, țin pancarte prin care oferă refugiaților transport către destinații din întreaga Europ . Wierzbińska a precizat că este imposibil ca autoritățile să verifice fiecare persoană care se oferă să conducă refugiați la prieteni sau la familie, dar că „Aș presupune că 90% dintre acești bărbați erau oameni bine intenționați care oferă ajutor real. Cu toate acestea, situația în sine era extrem de haotică, potențial înspăimântătoare pentru oricine, cu atât mai puțin pentru o persoană aflată deja în dificultate. Nu putem exclude faptul că o parte dintre oamenii din mulțime așteaptă să profite de femeile vulnerabile”.

Ceea ce începuse ca niște povești la granița din Polonia, România și alte țări care înconjoară Ucraina, se pare că sunt de fapt dovezi ale traficanților de persoane care operează, pentru că oameni dispar”, a declarat recent Andrew Wallis, de la organizația caritabilă Unseen din Marea Britanie, pentru Euractiv.

Un bărbat a fost reținut în Polonia, suspectat că a violat un refugiat în vârstă de 19 ani pe care îl ademenise cu oferte de adăpost, după ce aceasta a fugit din Ucraina devastată de război. Suspectul riscă până la 12 ani de închisoare. Un alt bărbat a fost auzit promițând cazare și un loc de muncă unei fete de 16 ani, dar în acest caz, autoritățile au intervenit prompt.

În Germania, poliția din Berlin a avertizat încă de acum două zile femeile și copiii, într-o postare pe rețelele de socializare în ucraineană și rusă, să nu accepte oferte de cazare peste noapte de la necunoscuți, și i-a îndemnat să raporteze orice suspect, după ce a primit informații despre bărbați care hărțuiau tinere femei ucrainene.

Potrivit Agenției ONU pentru refugiați, peste 2,5 milioane de oameni, inclusiv peste un milion de copii, au fugit deja din Ucraina devastată de război, în ceea ce a numit “o criză umanitară fără precedent în Europa și cel mai rapid exod al său de la al Doilea Război Mondial”.

Tamara Barnett, director de operațiuni la Human Trafficking Foundation, o organizație caritabilă din Regatul Unit,a spus că o astfel de deplasare rapidă și în masă a oamenilor ar putea fi o “rețetă pentru dezastru”.

Surse alternative: France24, The Guardian, DW, Euractiv.

Foto: Palinchak | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday