Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății sunt de părere că o astfel de măsură va provoca prelungirea pandemiei. ”Este o tendință foarte îngrijorătoare” a spus Mariangela Simao, director adjunct pentru accesul la tratamente, din cadrul OMS. ”Este un eșec moral catastrofal care ar putea lărgi și mai mult inegalitatea globală” a completat Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației.

Comisia Europeană a adoptat un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în statele UE, în urma unor neînțelegeri cu grupul farmaceutic AstraZeneca în privința calendarului și numărului de doze de ser care urmează să fie livrate. Comisia susține că nu este o interzicere a exportului, ci doar o măsură temporară.

Așa-zisul mecanism de transparență conferă țărilor UE competența de a refuza autorizarea exporturilor de vaccinuri în cazul în care compania care le face nu a onorat contractele existente cu UE. Măsura va afecta aproximativ 100 de țări din întreaga lume – inclusiv Marea Britanie, SUA, Canada și Australia, explică BBC.

UE a luat în calcul să invoce un articol din Acordul Brexit pentru a controla și limita exporturile de doze către Irlanda de Nord, dar a renunțat, după scurtă vreme, la idee, în urma unor reacții vehemente din partea Londrei și Dublinului.

Blocul comunitar a cerut Agenției Belgiene a Medicamentului să efectueze controale la situl de producție al AstraZeneca din apropiere de Bruxelles, pentru a dovedi că întârzierea în privința livrărilor se datorează, într-adevăr, unor probleme de producție, iar nu unor livrări preferențiale către Regatul Unit. Comisia Europeană chiar a publicat acordul încheiat cu grupul farmaceutic, pentru a pune presiune și a-l îndemna la transparență.

Compania farmaceutică a replicat că nu va putea compensa livrările în UE, prin redirecționarea unor doze produse în Marea Britanie, deoarece este obligată contractual să onoreze cu prioritate comanda Londrei. Acordul cu Marea Britanie a fost încheiat în luna iunie, cu trei luni înaintea celui cu Uniunea Europeană”.

Uniunea Europeană a încheiat contracte cu următoarele companii: AstraZeneca – 400 de milioane de doze, Sanofi-GSK – 300 de milioane, Johnson & Johnson – 400 de milioane, Pfizer/BioNTech – 600 de milioane, Moderna – 160 de milioane și CureVac – 405 milioane, amintește BBC.

Sursa: BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday