OMS atrage atenția că numărul cazurilor Covid depistate în Europa și Asia Centrală săptămâna trecută (2,6 milioane) este cu 40% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Tot mai multe state europene anunță restricții odată cu răspândirea Omicron.

Tulpina Omicron a fost declarată deja dominantă în multe țări europene, iar răspândirea acesteia riscă să împingă din nou sistemele de sănătate în pragul colapsului, a avertizat reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Europa. Hans Kluge afirmă că urmează “o altă furtună”, iar guvernele ar trebui să se pregătească pentru înmulțiri semnificative ale cazurilor: “Putem vedea că se apropie o altă furtună. În câteva săptămâni, Omicron va domina în mai multe țări din regiune, împingând sistemele de sănătate, deja întinse, și mai mult spre marginea prăpastiei. Guvernele și autoritățile trebuie să se pregătească să facă față unui nou val semnificativ”.

Oficialul a mai adăugat că săptămâna trecută, 27 de mii de persoane au murit de Covid în Europa și Asia Centrală, iar alte 2,6 milioane de cazuri au fost depistate, ceea ce înseamnă că sunt cu 40% mai multe cazuri față de aceeași perioadă din 2020, însă atunci valul II era pe un trend ascendent. 

Germania a anunțat că, începând cu 28 decembrie, vor reveni restricții care limitează adunările private la 10 persoane, iar cluburile de noapte se vor închide. Meciurile de fotbal de la acea dată se vor juca și cu ușile închise. “Coronavirusul nu are o vacanță. Nu putem și nu trebuie să închidem ochii la acest val următor care planează asupra noastră”, a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz.

Între timp, în Portugalia vor fi închise barurile și cluburile de noapte începând cu 26 decembrie, iar munca de la domiciliu devine obligatorie de la acea dată până pe 9 ianuarie. Adunările în aer liber vor fi limitate la 10 persoane.

În Marea Britanie, Boris Johnson a exclus orice noi restricții pentru Anglia înainte de Crăciun, dar Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au anunțat restricții în ceea ce privește adunările sociale. Prim-ministrul a spus că guvernul ar putea lua “măsuri suplimentare” pentru a proteja sănătatea publică, adăugând că autoritățile urmăresc situația “oră de oră”, în condițiile în care țara a înregistrat ieri peste 90 de mii de cazuri noi Covid. Cu toate acestea, primarul Londrei Sadiq Khan a anunțat luni că festivitățile tradiționale de Revelion din Londra au fost anulate.

Italia cere cetățenilor din UE nevaccinați să stea în carantină timp de cinci zile. Vizitatorii vaccinați care vin din țările UE trebuie să se testeze înainte de a putea intra în țară. Autoritățile sanitare din Franța au aprobat vaccinarea anti-Covid a copiilor cu vârste între 5-11 ani. Premierul Jean Castex a spus că în 2022, “permisul de sănătate” se va transforma într-un “permis de vaccin”, cu mai multe restricții pentru persoanele care nu sunt vaccinate. La Paris, primăria a anunțat petrecerile și concertele programate să aibă loc pe Champs-Elysées de Revelion au fost anulate.

În Suedia, barurile, cafenelele și restaurantele vor putea servi doar la o anumită capacitate, iar o regulă nouă impusă este aceea că în localuri, oamenii nu mai pot sta în picioare (măsura vizează barurile și cluburile). În plus, autoritățile recomandă munca de acasă. Olanda a intrat în carantină strictă, de duminică și până la mijlocul lunii ianuarie. Magazinele neesențiale, barurile, restaurantele și sălile de spectacole sunt închise.

Europa a înregistrat deja peste 89 de milioane de cazuri și 1,6 milioane de decese asociate Covid, conform ultimelor cifre ale UE.

Surse alternative: BBC, Euronews, Guardian

Foto: Dreamstime / Eldar Nurkovic

Folosim cookies