Comisia de anchetă a fost înființată la inițiativa unui grup de persoane care au fost adoptate în copilărie. Odată ajunse la maturitate, au încercat să dea de urma părinților naturali, însă au constatat că certificatele de naștere le-au fost furate sau falsificate, ori că procedura prin care au fost adoptați a fost ilegală. Persoanele au fost adoptate din țări precum Brazilia, Bangladesh, Columbia, Indonezia sau Sri Lanka, între 1967 și 1998.

Comisia a constatat că unii copii, care au ajuns la familiile adoptive prin intermediari, au fost furați sau cumpărați de la părinții naturali.

Sander Dekker, ministrul olandez pentru Drepturi și Libertăți a comentat: ”În ciuda faptului că am încercat o reformare, încă multe aspecte ne scapă din vedere, în anumite țări. Înțeleg că această decizie va fi dificilă pentru anumite persoane, dar hai să nu omitem motivul care a provocat decizia – prin suspendarea adopției internaționale, protejăm copiii și părinții lor naturali”.

Ministrul și-a cerut scuze tuturor persoanelor care au avut de suferit de pe urma procedurii adopției internaționale, de la copii la părinți biologici și adoptivi. A precizat că e de competența viitorului guvern (întrucât cabinetul din care face parte asigură interimatul, după demisiile din 15 ianuarie) să decidă dacă va exista sau nu un nou sistem, care să nu mai permită abuzurile.

În a doua jumătate a secolului trecut, peste 40 de mii de copii din 80 de țări au fost adoptați de persoane din Olanda. Această practică a scăzut, însă, în ultimii ani, astfel că în 2019 au fost adoptați doar 145 de copii originari din alte țări.

Sursă alternativă: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday