Organizația de Cooperare Economică (OECD) a elaborat un set de principii tehnice care ar revoluționa impozitarea companiilor multinaționale și ar putea aduce suplimentar la bugetele naționale 100 de miliarde de dolari, împărțiți între 135 de țări din întreaga lume. Mai este însă nevoie de un acord politic pentru ca impozitarea să intre în vigoare de anul viitor.

OECD spune că suma reprezintă o creștere cu 4% a impozitelor plătite în prezent pe profitul realizat de marile companii ale lumii, inclusiv giganții americani ai tehnologiei.

Obiectivul planului este de a aduce taxele acolo unde se realizează profitul, pentru a evita ascunderea lor în paradisuri fiscale. Planul OECD include un al doilea pilon al reformei, în care multinaționalele ar urma să plătească o sumă minimă în fiecare țară unde are clienți, indiferent de locul în care își are sediul social.

Totuși, introducerea acestui sistem de taxare depinde foarte mult de rezultatul alegerilor din SUA, administrația de la Washigton fiind principalul motiv pentru care progresele politice asupra unui acord s-au oprit.

OECD estimează că introducerea unei astfel de reforme unitare la nivel global ar încetini întrucâtva investițiile, dar acest lucru ar frâna cu numai 0,1% PIB-ul global, în timp ce neintroducerea reformei ar avea ca rezultat tensiuni comerciale (taxe impuse reciproc) care ar avea un impact de 1% din venitul național global, a avertizat OECD.

Sursă alternativă: Financial Times

Foto: Chritine Roy/ Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday