În lumea științifică i se spune Varianta G a SARS-CoV-2. Spre deosebire de Varianta D, pornită de la Wuhan, ea are o mutație a proteinei prin care virusul intră în celule, care îi permite să se răspândească mai repede. Dar acest lucru a fost demonstrat deocamdată doar în testele de laborator și, deși varianta G a coronavirusului a fost identificată preponderent în orașe mari din SUA și Europa, nu este sigur că viteza de infectare mai mare a Mutației G ar fi fost cauza exploziei epidemice din aprilie și mai. 

Mutația nu este nouă și nici neobișnuită. Ea a fost revelată la niveluri scăzute în eșantioanele prelevate de la pacienții cu COVID-19 încă din februarie. Pe măsură ce un virus infectează mai multe persoane, șansele unei mutații cresc, din punct de vedere statistic, iar o cercetare publicată pe 2 iulie în revista Cell, arată că Variația „G” a noului coronavirus devine în mod natural preponderentă. Totuși, există teoria că aceasta “a avut mai mult noroc”, fiind cea care a aterizat în Europa și în SUA, iar răspândirea sa a fost avantajată de mediul social interconectat al metropolelor aglomerate din lumea vestică. 

Vestea bună este că până acum nu există dovezi că varianta G provoacă o formă mai severă a bolii decât alte versiuni ale coronavirusului, iar nici mutația nu pare să afecteze procesul de dezvoltare a unui vaccin. Dar oamenii de știință țin o evidență cât mai strictă a mutațiilor virusului, tocmai pentru că o schimbare a acestuia ar putea face inutil un vaccin care ar apărea pentru o mutație deja depășită.

Analiza integrală pe LiveScience

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday