Vortexul polar, un curent circular obișnuit de la Polului Nord, este disturbat de creșteri de temperatură cu până la 40 de grade Celsius, ceea ce poate cauza, aparent paradoxal, evenimente de răcire bruște ale vremii, așa cum s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani, când aerul polar din Siberia a fost împins spre Europa. Atunci, valul de frig a fost numit Bestia din Est. Totuși, nu toate schimbările din acest vortex polar au aceste efecte. În urmă cu doi ani, încălzirea vânturilor polare stratosferice a precedat una dintre cele mai calde zile de iarnă din istoria Marii Britanii.

Observațiile datelor din șase decenii au oferit cercetătorilor 40 de astfel de exemple de oscilații și scindări în vortexul polar stratosferic nordic. Pe baza datelor, un algoritm de urmărire încearcă să prezică impactul pe care fiecare tip de schimbare îl va avea asupra sistemelor meteorologice din emisfera nordică. Rezultatele sugerează că de fiecare dată când vortexul polar se împarte în două vânturi mai mici ne putem aștepta la evenimente de răcire mai severe.

Cercetătorii de la Universitățile din Bristol, Exeter și Bath au venit cu o nouă modalitate de a prezice efectele diferitelor modificări ale acestui curent de aer în stratosferă. “Așa cum s-a prezis, observațiile arată acum că stratosfera arctică se confruntă cu un eveniment de încălzire bruscă asociat cu un vortex polar stratosferic slăbit”, spune Adam Scaife, șeful echipei care face predicții pe termen lung la Oficiul Meteo din Marea Britanie.

Experții subliniază însă că mai trebuie analizate evoluțiile până să poată afirma cu certitudine modul în care aceste schimbări polare afectează clima. 

Sursă: Science Alert

Foto: Waugh Research Group Johns Hopkins

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday