Așa cum aselenizarea a permis oamenilor de știință să înțeleagă cum s-a format Luna, o astfel de misiune este un pas gigantic pentru umanitate, care ne ajută să descoperim informații critice despre cea mai apropiată stea a Pământului și influența ei asupra Sistemului Solar”, a declarat Nicola Fox, directorul diviziei de știință heliofizică a NASA. 

Sonda Parker a pătruns în atmosfera Soarelui în luna aprilie, dar analiza datelor a confirmat misiunea abia acum, fiind una dintre cele mai îndrăznețe proiecte ale NASA. 

Agenția a lansat sonda în urmă cu trei ani, iar scopul acesteia este de a se apropia din ce în ce mai multe de Soare. Nava spațială călătorește prin spațiu cu o viteză de peste 500 de mii de km/h. NASA și-a programat sonda în așa fel încât aceasta să intre și să părăsească foarte rapid atmosfera Soarelui, măsurând în acest timp mediul solar cu o serie de instrumente protejate de un scut termic. 

Pe 28 aprilie 2021, sonda Parker a traversat granița critică Alfven, marginea exterioară a “coroanei”, punctul în care materialul solar care este în mod normal legat de Soare prin forța gravitațională se eliberează și “curge” în spațiu. Sonda a trecut prin granița Alfven la aproximativ 13 milioane de km deasupra suprafeței vizibile a Soarelui (fotosfera). 

Numeroși cercetătorii se declară fascinați de această regiune, numită “coroană”, din atmosfera Soarelui, deoarece stimulează procese-cheie care în prezent nu pot fi explicate, precum supraîncălzirea contra-intuitivă: temperatura Soarelui în fotosferă poate ajunge până la 6.000 de grade Celsius, dar în interiorul “coroanei” poate depăși un milion de grade. 

Echipa științifică a sondei Parker va aduna mai multe informații despre Soare, pe măsură ce nava spațială se apropie din ce în ce mai mult de corpul ceresc. În cele din urmă, sonda ar trebui să ajungă la aproximativ 7 milioane de km de fotosferă, în jurul anului 2025. 

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday