“Meules de blé” (trad. “Căpițe de grâu”) a fost pictată în iulie 1888, pe vremea când artistul olandez locuia în Arles, sudul Franței. Este una dintre primele lucrări ale lui van Gogh care are ca temă recoltele. În perioada respectivă, pictorul intenționa să pornească o școală de artă alături de prietenul său Paul Gauguin, pictor post-impresionist.

În anul 1913, lucrarea a ajuns în posesia unui industriaș german, evreu, care a vândut-o în 1938 pentru a-și scoate familia din țară. Înainte ca armata nazistă să invadeze Parisul, în 1940, obiectul de artă se afla în posesia unei membre a familiei Rothschild, tot cu origini evreiești, care a înființat mai multe bănci în Europa.

Tablou a fost confiscat de naziști și a fost considerat dispărut până în 1978, când a fost scos la vânzare de către o casă de licitații și a fost achiziționat de către un magnat texan al petrolului. După decesul său anul trecut, moștenitorii au ales să vândă pictura la licitație.

Recordul pentru cea mai mai mare sumă plătită pentru o lucrare pe hârtie realizată de van Gogh datează din 1997, când “La Moisson En Provence” (trad. “Recolta în Provence“) s-a vândut cu 15 milioane de dolari.

Foto: Christie’s

Sursa: Forbes

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday