Materialul este realizat prin procesul de printare 3D. Este vorba despre o microstructură cu o placă cu găuri de diverse diametre. Acestea formează straturi, iar fiecare tip de celulă (în funcție de dimensiunea găurilor din placă) este responsabil pentru absorbția unei alte game de frecvențe a sunetului.

Cercetătorii au aranjat aceste celule în șase straturi, cu o grosime totală de 3 centrimetri. Acestea au proprietăți de izolare fonică foarte bune, cu o eficiență de absorție medie de 77% într-o gamă de frecvențe foarte largă, între 1000 Hz și 6300 Hz. Noul material aduce o îmbunătățire semnificativă față de alte materiale folosite, precum materialele de tip burete, a căror eficiență este mai mică și scade rapid peste 3000 Hz.

Materialul este de asemenea unul destul de ușor. Are o densitate de doar 0,32 grame/metru cub, astfel că că la o grosime de 3 centimetri, un panou cu suprafața de un metru pătrat ar cântări aproximativ 11 kilograme. Mai mult, datorită faptului că materialul este printat 3D, forma lui poate fi adaptată pentru suprafețe de diverse forme, de exemplu portiera unei mașini sau fuselajul unui avion.

Datorită proprietăților structurii și a substanței printate, noul material își poate reveni rapid după ce este deformat. La aplicarea unei forțe de 30.000 de kilograme per metru pătrat, materialul revine la forma și proprietățile sale inițiale în câteva minute. De asemenea, pentru optimizarea structurii și proprietăților de izolare fonică, cercetătorii au folosit inteligența artificială, putând astfel folosi un algoritm de învățare automată pentru a optimiza materialul.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday