Rămășițele orașului, descoperite într-o localitate ce azi poartă numele Tall el-Hammam (la jumătatea distanței dintre Amman și Ierusalim) și care ar fi avut o populație de aproximativ 8.000 de locuitori, au fost acoperite cu un strat de 1,5 metri de cenușă. Sub aceasta s-au găsit bucăți de cărămizi, ceramică și oase, cea mai mare parte a rămășițelor din acest strat fiind arse sau topite.

La vremea respectivă orașul era împrejmuit de un zid gros de 4 metri făcut din cărămizi de chirpici, și conținea mai multe clădiri cu mai multe etaje. Toate acestea au fost spulberate de la nivelul solului, iar rămășițele acestor ziduri impresionante nu sunt de găsit, toate cărămizile fiind pulverizate în fragmente mici. Experții spun că rămășițele prezintă nu numai urme de topire, dar și de șoc mecanic, sugerând un impact puternic. Materialele topite identificate indică existența unor temperaturi foarte înalte, de 1300 până la 2000 de grade Celsius, mult mai mari decât ar fi putut fi obținute cu ajutorul focului la vremea respectivă. 

Analiza firelor de cuarț a relevat existența unor deformări cauzate de presiuni foarte mari (de 50 până la 100 de ori mai mari decât presiunea atmosferică), iar stratul de cenușă conține cantități neobișnuite de fier și de metale rare precum titanul, platina, paladiu, iridiu, materiale asociate de obicei cu meteoriții.

Rămășițele umane descoperite în interiorul orașului sunt în mare parte pulverizate, cu puține fragmente mari rămase, cu urme de expunere la temperaturi înalte.

Ipoteza principală a cercetătorilor este că distrugerea orașului a fost cauzată de explozia în aer a unui meteorit cu un diametrul de 60-80 de metri, similar evenimentului Tunguska (căzut în 1908 în Siberia). Această explozie a distrus nu doar așezarea aflată pe locul de azi al localității iordaniene Tall el-Hammam, ci și alte 15 așezări mari și sute de sate din zona, printre care și Tell es-Sultan, luat în calcul ca posibilă locație a orașului biblic Ierihon (diferit de cel de azi). 

Arheologii investighează acum similitudinile dintre distrugerea Tall el-Hammam, cel mai mare oraș din zona devastată de către meteorit, și povestea Sodomei, care, potrivit Bibliei a fost distrus de Dumnezeu din cauza fărădelegilor de acolo și a modului neprietenos în care localnicii îi tratau pe străini.

Explozia ar fi evaporat și împrăștiat și cantități enorme de sare din Marea Moartă și de pe țărmul ei, crescând salinitatea pământului din zonă. Acest lucru a împiedicat practicarea agriculturii în zonă, iar regiunea nu a mai fost populată timp de 600 de ani, până în epoca fierului.

Sursa: Nature

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday