Noi cercetări arată că 1,8 milioane de oameni din toată lumea au murit în 2019 din cauza poluării și 1,85 milioane de copii au dezvoltat astm din cauza dioxidului de azot emis de mașini.

Un studiu recent a examinat nivelurile de poluare cu particule fine și tendințele asociate ale mortalității în peste 13 mii de orașe, între anii 2000 și 2019. Cercetătorii au descoperit că 86% dintre oamenii care locuiesc în orașe (aproximativ 2,5 miliarde de persoane), trăiesc în zone în care poluarea aerului a depășit limitele declarate sigure de Organizația Mondiale a Sănătății.

Într-un al doilea studiu, cercetătorii au analizat dioxidul de azot, un poluant atmosferic emis în principal de vehicule, centralele electrice și de producția industrială, în aceleași 13 mii de orașe. Se estimează că 1,85 milioane de cazuri noi de astm pediatric au fost atribuite poluării cu dioxid de azot de la emisiile autovehiculelor la nivel global în 2019, două treimi având loc în zonele urbane.

Expunerea la niveluri crescute de poluare cu particule fine poate crește riscul de deces prematur din cauza unor afecțiuni precum boli cardiovasculare, boli respiratorii, cancer pulmonar și infecții ale căilor respiratorii inferioare.

Surse alternative: Sky News, The Hill.

Sursă foto: Haywiremedia | Dreamstime.com

Folosim cookies