Publicat în prestigioasa revistă Nature, studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Texas. Aceștia au testat acțiunea unor tulpini de virus fabricate artificial care corespund tulpinilor britanică și sud-africană pe mostrele fiziologice recoltate de la 20 de persoane vaccinate cu ambele doze ale vaccinului Pfizer/Biontech. 

Anticorpii dezvoltați de organism după vaccinare au fost eficienți împotriva ambelor tulpini ale virusului, chiar dacă, menționează cercetătorii, spectrul mutațiilor a ceea ce numim în mod comun tulpina britanică și cea sud-africană este mai larg decât cele simulate în laborator.

Studiul mai arată că, deși eficient, serul avut o eficacitate “ceva mai scăzută” împotriva variantei sud-africane, în comparație cu răspunsul la cea britanică.

Rezultatele urmează a fi evaluate și de alți cercetători, iar confirmarea eficienței vaccinului Pfizer împotriva noilor tulpini trebuie confirmat și pe teste clinice, pe oameni. Pfizer anunțase anterior că vaccinul său pare a fi eficient pe varianta britanică a coronavirusului (se numește așa pentru că a fost identificată de cercetătorii din UK, dar ea pare a avea originea în Portugalia) care se răspândește acum pe continentul european și pe cel american.

Surse: Revista Nature.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday