US F-16 Fighting Falcons de la baza aeriană Spangdahlem, Germania, vor opera începând de azi de la baza aeriană Fetești pentru a îmbunătăți postura de apărare colectivă a NATO și pentru a sprijini misiunea de poliție aeriană a NATO, alăturându-se luptătorilor italieni deja dislocați în România. Aeronavele și echipajele suplimentare vor lucra îndeaproape cu Aliații din regiunea Mării Negre pentru a consolida securitatea regională în timpul tensiunilor actuale cauzate de consolidarea militară continuă a Rusiei în apropierea Ucrainei”, arată comunicatul Organizației.

Aeronavele vor participa și la o serie de exerciții care presupun “manevre de antrenament aer-aer cu Aliații NATO, pentru a consolida interoperabilitatea și a îmbunătăți legătura de comunicații necesară executării operațiunilor aeriene multinaționale”. 

Unitățile de luptă americane vor lucra cu avioanele Typhoon italiene, care au sosit în România în decembrie 2021. În plus, “Germania va desfășura Eurofighters de la mijlocul lunii februarie pentru a opera îndeaproape cu detașamentul italian. Unitățile aliate vor lucra îndeaproape cu Centrul de Operațiuni Aeriene Combinate Torrejón din Spania, care este responsabil de direcționarea, atribuirea și coordonarea operațiunilor aeriene ale activelor alocate în sudul Europei, în principal pe timp de pace”.

Aeronavele americane au sosit astăzi, 11 februarie, în Baza 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, unde se mai află, pentru perioada 8 – 17 februarie, încă 50 de militari și patru aeronave F/A-18 Super Hornet, din cadrul Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii dislocate în Europa (United States Naval Forces Europe).

Surse alternative: NATO, Forțele Aeriene Române.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday