Evenimentul astronomic coincide cu luna nouă astfel că, fără lumina satelitului natural, observatorii pot vedea în jur de 60 până la 120 de meteori pe oră în această noapte. Cel mai bun moment pentru a urmări Geminidele este în jurul orei două dimineața, însă pot fi văzute încă de la ora 21.00, dacă este senin. Acest fenomen astronomic a început din 4 decembrie și se va încheia pe 17 decembrie.

Geminidele sunt considerate una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteori în fiecare an, deoarece fiecare meteor este foarte luminos și trece cu o viteză foarte mare (35 km/s). În 2019, din cauza lunii aproape pline, nu s-au putut observa decât 20-30 de “stele căzătoare” pe oră. Prima observație consemnată a Geminidelor s-a făcut în 1833 de pe o barcă de pe râul Mississippi. Geminidele, după cum sugerează și numele lor, par să provină din constelația Gemeni, dar apariția lor este legată de obiectul cosmic 3200 Phaethon, un asteroid care ar fi putut fi supus unei coliziuni cu un alt obiect în trecutul îndepărtat și a produs un flux de particule (praf cosmic), iar atunci când Pământul le traversează, parte din acestea intră în atmosferă și se aprind. Asteroidul orbitează în jurul soarelui la fiecare 1,4 ani. Ocazional se apropie de Pământ și, de asemenea, trece foarte aproape de Soare.

Surse alternative: Space.com, Nasa.

Foto: Unsplash/Jamison McAndie

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday