VIPER va petrece 100 de zile la polul sud al Lunii, investigând de aproape distribuția apei pe suprafața și sub suprafața lunară. În timp ce NASA a anunțat încă din 2009 prezența apei la polii lunari, cum este aceasta distribuită și în ce formă este prezentă (cristale de gheață, compuși moleculari, etc) nu este încă în totalitate cunoscut. 

Aceste informații vor fi vitale pentru următorul program al NASA, Artemis, care va readuce oamenii pe Luna și va stabili baze lunare (atât în orbită cât și pe suprafață), dar și pentru prezența umană pe durate mai lungi în spațiu. Scopul final al programului Artemis este pregătirea logisticii spațiale necesare pentru explorarea umană a planetei Marte. 

Cunoașterea distribuției apei pe suprafață lunară va ajuta NASA în alegerea locației viitoarei baze lunare de suprafață, iar cunoașterea formei în care se află apa va fi importantă pentru dezvoltarea tehnologiei de extracție a acesteia. Apa va putea fi apoi folosită pentru producerea oxigenului, precum și pentru combustibil pentru rachete (oxigen lichid, hidrogen lichid) sau pentru un reactor cu fuziune. Extragerea apei de pe Lună va fi mult mai ieftină și mult mai ușoară decât aducerea ei de pe Pământ, și care ar necesita rachete mai mari, mai costisitoare și mult combustibil.

Vehiculul Lunar VIPER va trebui să funcționeze în condiții foarte dificile. Diferențele de temperatură din zonă depășesc 500 de grade Celsius și VIPER va trebui să reziste zile întregi în întuneric, la temperaturi de până la -170 de grade Celsius, fără ca elementele motrice sau electronice să se defecteze.

De asemenea, va trebui să opereze în zone care nu sunt niciodată luminate de Soare, funcționând doar pe baza bateriile de la bord și navigând cu ajutorul unei tehnologii care nu a mai fost folosită niciodată pe Lună până acum: faruri.

VIPER va fi lansat în 2023 la bordul unei rachete SpaceX, și va fi cel mai greu element lansat până acum prin intermediul Programului Comercial de Livrare Lunară al NASA, care folosește firme private pentru livrarea echipamentelor științifice. Construcția și operarea VIPER va costa aproximativ 433 de milioane de dolari, iar încă 226 de milioane de dolari vor fi necesari pentru livrarea acestuia pe Lună.

Surse alternative: Scitech Daily, NASA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday