NASA lansează miercuri dimineață misiunea de test pentru devierea unui asteroid care nu prezintă o amenințare pentru Pământ, dar care are o poziție favorabilă pentru un astfel de test. Este programat ca devierea să aibă loc în septembrie 2022.

Nava DART va fi lansată în spațiu de o rachetă Falcon 9 a SpaceX, miercuri la ora 8:21 (ora României), de la baza NASA din California. Este primul test în urma căruia oamenii de știință vor determina viteza și forța necesare pentru distrugerea sau devierea orbitei unui asteroid, pentru eventualitatea în care în viitor, un asemenea corp ar amenința să lovească Pâmântul.

DART vizează, de fapt, un grup de doi asteroizi care orbitează împreună, unul cu circumferința de 780 de metri (Didymos), iar altul de 160 (Dimorphos). Corpuri cerești de dimensiunea lui Dimorphos ar putea devasta un întreg continent, în timp ce asteroizi cu peste un kilometru diametru ar putea provoca distrugeri pe tot globul pământesc, explică BBC.

NASA a calculat că DART, cu o viteză de 6,6 kilometri pe secundă, se va ciocni cu Dimorphos în septembrie 2022, iar astfel va devia orbita asteroidului cu o fracțiune de milimetru pe secundă. Devierea, aparent mică, “este suficientă pentru a lovi asteroizii cu care ne-am putea confrunta vreodată și a-i devia, dacă se vom fi vreodată nevoiți să facem asta”, a spus șeful programului de cercetare.

Înainte de impact, DART va elibera un mic satelit care să transmită imagini pe Pământ. Devierea orbitei va fi măsurată cu telescoapele de la sol. 

Misiunea DART, în valoare de 325 de milioane de dolari, a fost anunțată de NASA în urmă cu mai bine de un an, și se va desfășura în colaborare cu Agenția Spațială Europeană (ESA). Din 2005, la ordinele Congresului american, NASA a identificat aproximativ 90% din asteroizii mai mari de 140 de metri, aflați în vecinătatea Pământului.

Sursa: BBC.

Folosim cookies