Administrația Spațială americană a informat autoritatea de reglementare în comunicare (FCC) că grupul AST & Science dorește să plaseze „o constelație” de 243 de sateliți pe orbita joasă a Pământului, la altitudini între 590 și 740 de kilometri. Însă NASA consideră că sateliții se vor afla prea aproape de cele zece observatoare planetare pe care le operează, aflate la 720 de kilometri deasupra planetei. 

Administrația Spațială reclamă că întreaga „constelație” va aglomera și mai mult zona, și așa plină de resturi ale obiectelor spațiale: „Anual, vor fi necesare cu până la 15 mii de activități de planificare și 1.500 de manevre ale navelor în plus pentru evitarea oricărui risc de coliziune” estimează reprezentanții NASA, care cer ca sateliții să fie plasați sub nivelul observatoarelor.

Însă AST & Science susține că proiectul SpaceMobile nu va provoca niciun risc: „Fiecare satelit are o șansă la cinci mii să se ciocnească de o navetă spațială, fără nicio manevră de atenuare a riscului în plus”.

Constelația sa va permite transferul de semnale radio către telefoanele mobile (broadband). Compania cu sediul în Texas a atras până acum investiții de 128 de milioane de dolari, și colaborează cu Samsung, Vodafone sau Rakuten (specializată în comerț online). 

Starlink, deținută de Elon Musk, are deja 900 de sateliți de internet pe orbita joasă, dar aceștia nu depășesc altitudinea de 550 de kilometri. Și Amazon intenționează să ducă în spațiu circa 3.200 de sateliți broadband.

Sursa: LiveScience

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday