Exoplanetele sunt planete care fie orbitează în jurul unui alt satelit decât Soarele, astfel aparținând unui alt sistem planetar decât cel în care se află Pământul, fie se mișcă liber prin galaxie. Cea mai recentă adăugare a 65 de exoplanete la Arhiva NASA a contribuit la reperul științific stabilit luni. “Nu este doar un număr”, a spus Jessie Christiansen, cercetătoare la Institutul de Știință al Exoplanetelor, din cadrul NASA: “Fiecare dintre acestea este o lume nouă, o planetă nou-nouță”.

Descoperirile din ultimii ani, transmite CNN, au fost posibile datorită tehnologiilor din ce în ce mai dezvoltate în domeniul telescoapelor și al sateliților. Până acum, din totalul exoplanetelor confirmate de NASA, 30% sunt giganți gazoși, 31% sunt super-Pământuri, iar 35% sunt asemănătoare Neptunului. Doar 4% sunt planete terestre sau stâncoase, precum Pământul sau Marte.

În noul lot de 65 de planete, multe sunt planete super-Pământ și mini-Neptun, împreună cu unele planete fierbinți, de dimensiunea lui Jupiter. Există, de asemenea, două planete de dimensiunea Pământului, dar au aproximativ 327 de grade Celsius, deci seamănă mai mult cu “roci fierbinți” decât cu planete locuibile, potrivit lui Christiansen.

Telescopul spațial James Webb, lansat în decembrie, va putea observa atmosferele exoplanetelor, iar un alt telescop, Nancy Grace, care urmează să fie lansat în 2027, va contribui la identificarea exoplanetelor printr-o varietate de tehnici. Misiunea ARIEL a Agenției Spațiale Europene, care va fi lansată în 2029, va studia, de asemenea, atmosferele exoplanetelor.

Deși oamenii de știință au confirmat peste 5.000 de exoplanete, probabil că există sute de miliarde de astfel de “lumi” în galaxia Calea Lactee, a mai adăugat Christiansen. 

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday