NASA antrenează roboți complet autonomi pentru a explora peșterile de pe Marte. Scopul este de a găsi semne de viață, dar și adăposturi naturale pentru astronauții care vor ajunge în viitor pe planetă.

Proiectul NASA se numește BRAILLE și urmărește explorarea peșterilor de pe Pământ asemănătoare cu cele de pe Marte, cu ajutorul unor roboți complet autonomi, pentru a perfecționa tehnologiile cheie pentru viitoarele misiuni ce se vor desfășura pe alte planete. 

Robotul dezvoltat de NASA și Boston Dynamics este denumit SPOT, iar ”creierul” folosit de acesta se numește NeBula. În ceea ce privește corpul robotului, oamenii de știință trebuie să ia în considerare gestionarea temperaturii, protejarea roboților împotriva radiațiilor, precum și numeroase constrângeri legate de putere și energie.

“SPOT este unul dintre cei mai capabili roboți pe care îi avem și este uimitor să vedem cum reacționează cu succes la deciziile și comenzile date de NeBula, dar și cum își poate menține stabilitatea pe terenuri aspre și extreme. În plus, față de rover-urile noastre tradiționale, capacitatea sa de a merge este un atu imens atunci când avem de-a face cu terenuri denivelate fără drumuri și fără suprafețe plane”, a spus Ali Agha, coordonatorul proiectului.

Pe măsură ce roboții explorează peștera, fără informații prealabile despre interiorul acesteia, o echipă de cercetători din afara peșterii efectuează simultan acțiuni ce ar fi executate pe Pământ în timpul unei misiuni marțiene reale. Roboții nu pot comunica din interiorul peșterii, așa că oamenii de știință așteaptă revenirea lor la suprafață pentru a primi date, hărți 3D și informații despre țintele științifice sau descoperiri generale despre fiecare peșteră.

”Viitoarele misiuni potențiale de explorare umană pot beneficia de roboți în diferite moduri. Roboții pot fi trimiși în misiuni de recunoaștere pentru a oferi mai multe informații despre destinație, înainte ca oamenii să ajungă în locurile respective. În plus, roboții pot însoți astronauții în timpul misiunilor pentru a ajuta la explorarea anumitor terenuri sau pentru a ajuta în chestiunile de logistică”, a mai spus coordonatorul proiectului.

Sursa alternativă: CBC News

Folosim cookies