“Am provocat multă îngrijorare. Îmi cer scuze profunde. Ascult preocupările, criticile, grijile și așteptările mari pentru mine. Voi munci din greu”, a spus Lee reporterilor la ieșirea din închisoare.

Reuters observă că vicepreședintele Samsung, Jay Y. Lee, a beneficiat atât de sprijin politic, cât și din partea comunității de afaceri și a publicului larg, pe fondul crizei de cipuri și a temerii că în cadrul companiei nu se iau decizii strategice de investiții fără el. Camera de Comerț a SUA, alături de Samsung, au făcut cele mai mari presiuni pentru eliberarea lui Jay Y. Lee, arătând că eliberarea acestuia ar fi vitală pentru industria electronică. În prezent, Samsung analizează investiții de 17 miliarde de dolari într-o fabrică pentru semiconductori din SUA.

Lee, în vârstă de 53 de ani, a fost condamnat pentru că a dat bani unui prieten al fostei președinte a Coreei de Sud,  Park Geun-hye, aflată și ea în închisoare pentru luare de mită și corupție. Inițial, moștenitorul Samsung a executat un an dintr-o pedeapsă de cinci ani primită în august 2017, pedeapsă redusă apoi la doi ani și jumătate cu executare. 

Ministerul Justiției a declarat că decizia de a-l elibera pe Lee a fost luată după analiza efectelor pandemiei asupra economiei și a piețelor globale. Samsung Electronics a fost fondată de bunicul lui Lee, iar acesta conduce de facto compania din 2014. Lee mai este cercetat pentru fraudă și manipulare a pieței de capital și, dacă va fi găsit vinovat, ar putea fi închis din nou.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday