Mituri despre investiții și demontarea lor. Apetitul românilor pentru economisire inteligentă. (P)

Opinie semnată de Jan PRICOP, director executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

Din ce în ce mai mulți români încep să înțeleagă beneficiile investițiilor, iar dovada acestui fapt este numărul tot mai mare de investitori în fonduri și active pe care administratorii de fonduri le gestionează situate pe un trend crescător, de la an la an. În același timp, România are o piață potențială foarte mare, formată din oameni reticenți, care încă nu se gândesc la investiții, în principal din două motive:  fie cred că trebuie să aibă venituri lunare mari ca să poată investi , fie se tem că nu au control asupra deciziei de a se retrage din piață (investiție).

O oarecare teamă legată de acest subiect, mai ales în rândul celor trecuți de 45 de ani, este justificată într-o societate care a trecut printr-o tranziție dificilă în ultimele decenii, care nu au avut posibilitatea de a învăța în școală despre cum să pui banii să lucreze pentru tine, prin investiții, ci au fost obișnuiți cel mult să facă economii. Poate, tocmai de aceea, apetitul oamenilor de a se orienta către soluții de economisire sau investire cunoscute sau experimentate de prieteni, cunoscuți, familie, pe principiul ”ce-i în mână nu-i minciună”, este un proces de durată, care nu se întâmplă peste noapte. O mare parte dintre români încă mai cred că, dacă pun banii într-un cont la bancă, au un control mai mare asupra economiilor lor și nu ies în pierdere. Nu iau în calcul inflația, de exemplu, cu care ne confruntăm în 2022 mult mai puternic decât în anii trecuți, inflație ale cărei efecte le resimțim zilnic, în coșul de cumpărături, nu doar în economii.

Ce îi determină pe oameni să își schimbe deciziile în materie de economisire-investire a fost una dintre întrebările la care AAF a încercat să afle răspuns, într-o manieră științifică, prin intermediul unui studiu de profil. Studiul despre economisire inteligentă, realizat în 2022 de Mercury Research a confirmat încă o dată cât de importantă este informarea, a relevat care sunt sursele pe care le iau în considerare oamenii când decid să investească dar și cum opțiunile oamenilor se modifică odată cu vârsta. Foarte interesant este modul în care văd românii siguranța unor investiții. De exemplu, la întrebarea legată de planurile de investiții pe următorii 5 ani, studiul a arătat că o treime dintre cei chestionați consideră oportună investiția în imobiliare, unii dintre aceștia neluând în calcul inflația și eventualele modificări legislative incidente care le pot diminua randamentul investiției.

De ce nu investesc românii? Opinia aproape generală a celor care nu investesc sau se tem să o facă este aceea că ar trebui să aibă venituri mari ca să o poată face, că trebuie să aibă cunoștințe solide în domeniu și să se informeze constant, că este prea riscant și pot pierde toți banii.

Cine i-ar putea convinge? Persoanele în care au cea mai mare încredere atunci când se gândesc să ia o decizie legată de investiții sunt prietenii, colegii sau alți membri ai familiei, care investesc deja și au rezultate bune. Opiniile de pe platformele de investiții și informațiile pe care le primesc de la angajații băncilor sunt abia în al doilea și al treilea cerc al influenței asupra deciziei.

Demontarea miturilor despre investiții. Primul și cel mai des întâlnit mit legat de investiții este acela că trebuie să ai venituri care să-ți permită să investești lunar mulți bani, ca să ai și câștiguri pe măsură. Profesioniștii în investiții explică de fiecare dată că nu suma este criteriul esențial pentru a începe să investești ci scopul, recurența și orizontul de timp cât mai mare. Cu alte cuvinte, sumele mici, lunare, investite pe termen lung, pot aduce câștiguri semnificativ mai mari decât sumele mari, investite sporadic, pe perioade scurte. Un alt mit este acela că dacă vrei să investești trebuie să ai cunoștințe financiare solide și cine nu se informează constant nu poate face investiții de succes. Nu este obligatoriu! Un fond de investiții tocmai asta oferă: administratorul fondului găsește cele mai bune soluții de investiții pentru clienții săi, în funcție de obiectivele pe care le au aceștia. În ceea ce privește riscul de a pierde toți banii, și acesta este un mit destul de ușor de demontat. Una dintre principalele reguli ale unui fond de investiții este aceea a diversificării. Adică economiile clienților sunt investite într-o varietate de instrumente financiare astfel că și în perioade de volatilitate pe piețele financiare, diversificarea și orizontul de timp cât mai mare duc, în final, la evitarea oricăror pierderi semnificative.

Cine sunt cei care investesc deja în România și de ce o fac? Studiul realizat a mai arătat că românii care investesc deja au început să o facă în jurul vârstei de 30 de ani, iar suma lunară mediană dedicată investițiilor este de aproximativ 500 de lei. Doi din trei investitori sunt bărbați, iar marea majoritate are nivel de educație peste medie. Potrivit studiului, atunci când iau decizia de a deveni investitori, românii au două obiective principale: fie vor să obțină un venit suplimentar la pensie, fie să trăiască exclusiv din investiții. Cele două obiective sunt nuanțate însă de alți doi factori importanți: vârsta și veniturile de care dispun. Astfel, în timp ce tinerii care aleg să investească o fac în primul rând pentru a trăi din investiții și a-și achiziționa o casă, jumătate din cei peste 35 de ani se gândesc la investiție ca la o sursă de suplimentare a venitului după ieșirea din activitate. De altfel, cercetarea a arătat că odată cu vârsta crește și notorietatea obligațiunilor și fondurilor (de ex. 63% din cei de 25-34 ani cunosc produsul fonduri de investiții comparativ cu 72% din cei de 45-60 ani).

Dacă vrei să intri în rândul investitorilor, cel mai simplu este să mergi la o bancă sau la o companie care administrează fonduri de investiții și să întrebi care sunt opțiunile de investiții, în funcție de profilul tău financiar. Un instrument util pentru a te informa este și site-ul Asociației Administratorilor de Fonduri din România, www.aaf.ro, unde găsești detalii despre fondurile de investiții existente în România. De asemenea, pe site-ul proiectului de educație financiară ”Economisește inteligent” (economisesteinteligent.aaf.ro) sunt multe informații și explicații pe înțelesul tuturor de la administratori de fonduri și de la investitori care și-au înmulțit banii investindu-i.

Toate informațiile sunt la doar un click distanță, tot ce trebuie să faci este să iei decizia de a investi, de a lua în considerare un termen mediu sau lung, de a pune banii să lucreze pentru tine!

Folosim cookies