Update 20:30: După mai multe verificări și proceduri, astronauții Doug Hurley și Bob Behnken au părăsit capsula cu care au fost lansați în spațiu și au intrat la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Misiunea comună a NASA și SpaceX s-a încheiat cu succes. Capsula cu cei doi  astronauți la bord s-a cuplat cu Stația Spațială Internațională la ora 17:16 (ora României), cu puțin timp înainte de ora anticipată.

Misiunea marchează începutul unei noi ere în care NASA va achiziționa servicii de transport din sectorul comercial, notează BBC News. Acest lucru va fi realizat, ca în acest caz, de firme precum  SpaceX, condusă de miliardarul Elon Musk.

https://twitter.com/JimBridenstine/status/1267098870921773057?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1267098870921773057&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fnews%2Fscience-environment-52867494

A fost pentru prima dată când NASA a trimis în spațiu astronauți cu o navă construită de o companie privată.

Știrea inițială:

NASA a lansat, la a doua încercare, misiunea către Stația Spațială Internațională, alături de compania privată SpaceX, deținută de Elon Musk. Agenția Spațială Americană colaborează, în premieră, cu o companie privată pentru a trimite oameni în spațiu. Au trecut nouă ani de când Agenția a realizat ultima expediție cu personal uman.

Nava este formată din capsula Crew Dragon și o rachetă Falcon 9, ambele construite de compania lui Musk. iar echipajul este alcătuit din astronauții Doug Hurley și Bob Behnken. Decolarea a avut loc, cu aproximație, la ora 22:23 (ora României), de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, aflat pe coasta Oceanului Atlantic.

Evenimentul a fost urmărit, chiar de la Centrul Spațial, de către președintele Trump și vicepreședintele Mike Pence.

Inițial, NASA și SpaceX trebuiau să lanseze misiunea miercuri la ora 23:33 (ora României), însă condițiile vremii au condus la amânarea evenimentului.

Imagini de la lansare:

Evenimentul a fost urmărit chiar de la Centrul Spațial Kennedy de către președintele Donald Trump, vicepreședintele Mike Pence și soția acestuia, Karen Pence.

Costumele celor doi astronauți. proiectate tot de către SpaceX, diferă față de un costum obișnuit, transmite BBC News, pentru că sunt alcătuite dintr-o singură bucată. Ele mai asigură nivelul optim de oxigen și reglează temperatura purtătorilor. De asemnea, căștile sunt imprimate 3D, iar mănușile pot fi folosite pentru manevrarea ecranelor touch-screen.

Astronauții, Doug Hurley și Bob Behnken. au început încă de pe 21 mai antrenamentele la Centrul Spațial Kennedy. Despre capsula navei, Hurley declara că „Este de ultimă generație din punct de vedere tehnologic și suntem atât de încântați”.

https://twitter.com/JimBridenstine/status/1266757867085987840

Jim Bridenstine, administratorul general NASA (centru) alături de adjunctul său,
Jim Mordhard (stânga) și echipajul de astronauți

Centrul Spațial Kennedy al NASA, din Florida

Centrul Spațial Kennedy al NASA, din Florida

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday