Ministrul Sănătății subliniază că scăderea cazurilor Covid nu este de ajuns pentru relaxarea restricțiilor, fiind nevoie și de scăderea presiunii pe spitale. Purtarea măștii în aer liber, printre primele restricții eliminate.

Alexandru Rafila spune că decizia de renunțare la restricții și chiar de ridicare a stării de alertă va ține cont de numărul spitalizărilor. Ministrul spune că printre primele restricții ridicate se va număra și cea care vizează purtarea măștii în aer liber, însă precizează că în primă fază, aceasta nu va viza și spațiile închise.

“Într-un interval de două trei săptămâni, dacă numărul de cazuri scade consistent, și numărul persoanelor din ATI scade, s-ar putea lua această măsură referitoare la masca în aer liber. Opinia mea este că vom asista la scăderea numărului de cazuri ATI după 7 – 10 zile începând de astăzi”, mai spune ministrul.

Principalele declarații:

  • Acest trend descendent al numărului de cazuri semnalate trebuie să se cupleze cu alți doi indicatori pentru a putea discuta despre ridicarea restricțiilor sau renunțarea la starea de alertă la un anumit moment: Este vorba despre scăderea numărului de persoane internate, dar mai ales despre scăderea numărului de pacienți internați la ATI.
  • Sunt țări care au un grad de acoperire mare vaccinală, dar lucrul care este important atunci când se ia decizia de ridicare a restricțiilor este capacitatea sistemului de sănătate.
  • Media numărului de cazuri din ultimele 7 zile este în scădere accentuată, corelat cu scăderea pozitivității în cazul testării.
  • Evoluția numărului de decese are și ea un trend descendent. Iar evoluția numărului de persoane care sunt în ATI are o stabilizare, o creștere ușoară, de aceea nu putem aplica o relaxare a restricțiilor.
  • Media celor internați la ATI este de 69 de ani. Principalele grupe de vârstă afectate sunt de la 60 la 80 de ani. 88% dintre pacienții la ATI au comorbidități. Doar 18,5% din pacienți sunt vaccinați.
  • Există deja un plan al acestor relaxări? Nu avem un astfel de calendar, nu avem motive să avem un astfel de calendar. Situația în spitale este încă serioasă.
  • Evoluția reală este acum legată de numărul de pacienți din spitale și din secțiile de ATI.

Folosim cookies