Ministrul Educației și Ministrul Sănătății au susținut o conferință de presă, în care au explicat noile reguli prin care se decide dacă clasele trec sau nu în online.

Sorin Cîmpeanu precizează că de luni, toate unitățile de învățământ din țară vor putea face ore fizice, în condițiile în care în niciun județ nu sunt ocupate 75% dintre paturile destinate pacienților Covid. Totuși, dacă o clasă are trei cazuri de coronavirus confirmate simultan, pe o perioadă de șapte zile consecutiv, atunci va trece în online.

Ministrul Sănătății a anunțat că gradul de ocupare al paturilor Covid la nivel naţional este 16%, cel mai mult fiind în Suceava, 34%, apoi în Cluj, cu 28%. În București-Ilfov, sunt ocupate 16% dintre paturi.

Ministrul Educației subliniază că nu mai este luată în calcul rata de vaccinare a profesorilor și a angajaților. Acesta mai explică faptul că săptămâna nu se va fragmenta, astfel că se va lucra fie pe prezență fizică toată săptămâna, fie pe online toată săptămâna.

Reamintim, ieri, CNSU a decis că toate școlile trec la predarea online, la nivel județean, din momentul în care se ocupă 75% din paturi în spitalele Covid din județul respectiv.

Principalele declarații

Sorin Cîmpeanu:

  • Dată fiind specificitatea Omicron, s-a propus schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc. Pragul este de 75%, grad de ocupare a paturilor în spitalele Covid din fiecare județ. Este un prag neatins în niciun județ în prezent.
  • Luni, din această perspectivă, toate unitățile de învățământ pot funcționa cu prezența fizică.
  • Totuși, o nouă schimbare este a suspendării activității cu prezență fizică în fiecare clasă atunci când sunt 3 cazuri de infectare Covid în 7 zile consecutive.
  • Se păstrează regula intrării în online a întregii școli atunci când cel puțin jumătate din clase au activitatea fizică suspendată. Suspendarea clasei se face prin decizia consiliului de administrație al școlii.
  • Suspendarea activității la nivelul întregii unități de învățământ se face prin decizia comitetului județean pentru situații de urgență.
  • Regulile se aplică unitar la nivelului fiecărui județ, în afară de regiunea București-Ilfov, care din cauza specificității vor fi tratate împreună.
  • Restul vor funcționa cu prezență fizică sau dacă va fi cazul, vor trece în online toate școlile și grădinițele dintr-un județ dacă situația se va agrava în acel județ.
  • Modelul a fost adoptat și în Franța. 
  • Săptămâna nu se va fragmenta și se va lucra pe prezență fizică toată săptămâna sau dacă se va ajunge în situația în care din cauza depășirii gradului de ocupare de 75% se va trece în online, acel online va fi pentru toată săptămâna.

Alexandru Rafila:

  • Ne dorim să menținem școlile deschise, nu cu orice preț, ci trebuie să adaptăm modul în care menținem școlile deschise în funcție de evoluția epidemiologică, dar și de particularitățile noi ale tulpinii Omicron.
  • Această boală are o transmisibilitate mult mai mare.
  • Am reflectat cu cei de la INSP să găsim o soluție rezonabilă, nu știu dacă este perfectă, care să permită deschiderea, funcționarea școlilor și luarea unor măsuri care să împiedice blocarea sistemului de sănătate.
  • Sănătatea acestei generații de copii, alături de dezvoltarea lor fizică și psihică, depinde de funcționarea școlilor. <
  • Există o procedură prin care INSP decide încetarea cursurilor, dar în mod evident atingerea acestui parametru ne dorim să fie cât mai întârziată sau deloc.
  • Situația de astăzi variază între gradul de ocupare al paturilor, cel mai mult în județul Suceava 34%, Cluj 28%, în București și Ilfov 16% dintre paturi sunt ocupate. La nivel național, 16% este gradul mediu de ocupare al paturilor destinate, un total de 25.000 de paturi, inclusiv paturile ATI. 
  • De ce 75%? A fost o evaluare a colegilor din zona de Sănătate Publică și de Asistență Medicală care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unor măsuri care să reducă transmisibilitatea brusc și atunci vom solicita această decizie de închidere a școlilor pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70%. De ce nu tot până la 75%? ca să nu ne jucăm în jurul acestei cifre. Este important să fie o diferență sensibilă încât atunci când redeschizi școala să nu fi în situația în care săptămâna viitoare să închidem școala din nou.
  • De ce 3 cazuri într-o clasă? Aceasta este definiția focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă și pentru pojar, rujeolă, oreion. Folosim un etalon cunoscut de toți epidemiologii.
  • De ce 7 zile? Considerăm aceasta o perioada de incubație, de exemplu copilul se îmbolnăvește în ziua unu, și atunci perioada de incubație în care ar mai putea să apară cazuri în general este mai scurtă, mai ales în cazul variantei Omicron.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday