”O ultimă măsură, legată de aglomerarea spitalelor: avem nevoie de fiecare spațiu disponibil și să ne asigurăm că tot mai puțini oameni să fie internați. 85% dintre decese sunt persoane peste 65 de ani, iar peste 91% la persoane care aveau deja boli cronice. Am propus premierului, și a acceptat, iar pentru perioada următoare, toate locurile deschise la programarea pentru vaccin să fie deschise vârstnicilor, persoanelor cu boli cronice, cele care au un handicap. Locurile vor merge către aceștia, nu către alte persoane”, a precizat Vlad Voiculescu.

Principalele declarații ale ministrului Sănătății:

  • Îmi prezint condoleanțele pentru familiile îndoliate. Celor care și-au pierdut pe cei dragi, le urez multă tărie. Tuturor celorlalți, sănătate.
  • Apreciez efortul celor care au intervenit, respectiv al personalului medical, alături de trupele de intervenție. Lucrul ăsta – că s-au limitat consecințele – a fost trecut cu vederea. Le mulțumesc în numele Ministerului
  • Mulțumesc personalului care a avut grijă de pacienții cu covid
  • Sistemul are păcate vechi, nu de ieri de alaltăieri. Astăzi vorbim, în special, de incendii, de pandemie. Măsurile imediate la care am lucrat cu echipa ministerului, le voi detalia săptămâna viitoare: Avem nevoie de măsuri urgente în spitale. Lucrăm deja cu ISU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate, marți vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la ultimul control, din noiembrie.
  • Nu știm exact cauza de la Matei Balș. Pandemia și tratamentul necesar pacienților a pus o presiune asupra personalului de acolo.
  • Securitatea la incendiu face ca securitatea la incendiu să fie dificilă în multe spitale, din cauză că există pacienți care au nevoie de oxigen.
  • A doua mare problemă pe care o semnalez: ruptura de informare între spitale, pacient și aparținători. Nu de puține ori, personalul nu mai găsește resurse să comunice cu rudele pacienților, din cauza suprasolicitării.
  • Lucrăm la realizarea unui serviciu de informare la nivelul fiecărui spital unde aparținătorii să comunice cu rudele internate.
  • Un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem la dispoziție bani europeni și de la buget. Ne vom asigura că sunt folosiți prioritar pentru îmbunătățirea infrastructurii din spitale: ne referim la securitatea la incendiu, la cutremur și la infecțiile nosocomiale.
  • O ultimă măsură, legată de aglomerarea spitalelor: avem nevoie de fiecare spațiu disponibil și să ne asigurăm că tot mai puțini oameni să fie internați. 85% dintre decese sunt persoane peste 65 de ani, iar peste 91% la persoane care aveau deja boli cronice. Am propus premierului, și a acceptat, iar pentru perioada următoare, toate locurile deschise la programarea pentru vaccin să fie deschise vârstnicilor, persoanelor cu boli cronice, cele care au un handicap. Locurile vor merge către aceștia, nu către alte persoane.

Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor:

    • În general, demisiile/concedierile ar trebui să aibă legătură cu responsabilitățile dintr-un caz sau altul. Echipa noastră a început aici cu mai puțin de o lună. Este sănătos ca atunci când există o problemă, să o privim în față și să vedem care-s responsabilitățile și responsabilii. Avem nevoie să stabilim responsabilitățile și responsabilii și în acest caz.
    • Ancheta este încă în curs, nu știm exact ce s-a întâmplat acolo. Avem nevoie să învățăm lecțiile de învățat și să descoperim responsabilii. Nu s-a concretizat o ipoteză principală. Singurul lucru pe care-l putem spune, fără să greșim, este că un consum mare de oxigen în secțiile covid este un factor de risc mare.
    • Pentru personal și proceduri vom prezenta un proiect ca să revizuim reglementările din instituțiile care tratează pacienții cu covid. Personalul va fi antrenat ca să respecte aceste reguli.
    • O chestiune care nu a mers bine la intervenție, personalul din spital nu a avut nicio vină. Acest lucru este de competența IGSU de stabilit.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 5, vineri dimineață, la parterul unuia dintre pavilioanele în care sunt îngrijiți bolnavii de coronavirus. S-a manifestat pe o suprafață de 100 de mp, fiind afectate patru saloane. Șase persoane și-au pierdut viața (cinci în timpul incendiului, iar a șasea astăzi). Din 102 pacienți aflați în saloanele pavilionului, 53 au fost transferați în alte spitale din Capitală.

”Situația se repetă cumva. Am avut, nu demult, o tragedie la Piatra Neamț, acum la Balș. Problema este mai amplă, avem de-a face cu probleme structurale în spitale. Am solicitat noului ministru al Sănătății să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate” a spus președintele Klaus Iohannis.

”Metehnele sistemului de sănătate și-au făcut simțită prezența și astăzi. Nu putem cheltui 90-95% din resurse pe salarii și sporuri, este nevoie de investiții. Angajaților din administrație, din inspecțiile de control le spun, ieșiți din birou și faceți-vă treaba, altfel plecați cu toții acasă” a declarat și premierul Florin Cîțu.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday