Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a susținut o conferință de presă, în care a explicat proiectul noii legi a pensiilor. Actul normativ a fost publicat joi seară pe site-ul ministerului.

Principalele declarații:

Noua lege a pensiilor se bazează pe mai multe principii – contributivitatea, egalitatea, solidaritatea socială, imprescriptibilitatea.

Studiile universitare se iau în calcul doar pentru perioada normală de studii. La capitolul perioade necontributive se adaugă doctoratul și masteratul. Dacă în perioada de studii persoana a lucrat, se ia în calcul. Dacă s-au făcut 3 facultăți se ia în calcul una singură, cea pe care o alege fiecare persoană.

Stagiu minim de cotizare de 15 ani. Pentru fiecare an se adaugă 0,25 puncte. Legea prevede debirocratizarea și accesul online la informații.

Se menține contractul de asigurare facultativă, cu modificări. Venitul la care se poate asigura facultativ este cel puțin salariul mediu brut. Acest tip de contract se încheie la persoanele care au încheiat stagiul minim de 15 ani.

Noua lege prevede 4 categorii de vârstă. Aceleași categorii ca în vechea lege, dar unele au suferit modificări. Vârsta standard de pensionare nu se modifică. Nici stagiul minim.

Actuala pensie anticipată nepenalizată devine pensie pentru limită de vârstă. Persoanele care au 8 ani peste stagiu se pot pensiona cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare. Dar va primi pensia pentru limita de vârstă.

Exemplu: un bărbat cu 35 de ani stagiu care a mai lucrat încă 8 ani se poate pensiona la vârsta de 60 de ani. O femeie cu 31 de ani vechime, dintre care 6 cu condiții sociale, cu 4 ani de facultate și 2 ani îngrijire copil se poate pensiona cu 5 ani mai devreme.

Pensia de invaliditate: se redefinesc gradele de invaliditate. Gradul I este caracterizat de deficiență funcțională gravă și capacitate de muncă diminuată, gradul II este caracterizat de deficiență funcțională accentuată și capacitate de muncă diminuată, iar gradul III este caracterizat de deficiență funcțională medie și capacitate de muncă diminuată.

Pensia de urmași: ajutor cumulat cu propria pensie. Soțul supraviețuitor poate renunța la pensia proprie și să ia 50% din pensia soțului decedat, dacă este suma mai mare sau își păstrează propria pensie și 25% din pensia soțului decedat.

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară și pentru fiecare an încă 1%.

S-a luat în calcul salariul minim pe economie pentru 2021 care este 2400 de lei. Condițiile speciale și deosebite se păstrează.

Ministerul Muncii va propune Guvernului să prelungească termenul de valabilitate a avizelor existente pentru condiții de muncă speciale.

Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie. VPR-ul va fi 75 de lei în 2021.

Se menționează că nicio pensie nu va scădea. Dacă după recalculare rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia inițială. Statul va trebui să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei în 2022, la fel ca în 2016. Încasările sunt estimate la 99,7 miliarde de lei, față de 58,9 miliarde de lei în 2018.

Transferul contribuțiilor a dus la înjumătățirea deficitului sistemului de pensii și ne așteptăm să scadă în continuare. În 2017-2018 numărul angajaților l-a depășit pe cel al pensionarilor. Specialiștii Casei Naționale de Pensii și ai Ministerului Muncii vor participa la dezbateri. Ulterior, proiectul de lege va fi transmis Parlamentului.

Singura modificare care vizează Pilonul 2: Procentul de transfer care este încasat de firmele care încasează Pilonul 2 de pensii de 2,5%. Cred că este normal să ia 0,5% din acest procent.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday