Lia Olguța Vasilescu a vorbit la Antena 3 despre creșterea salariului minim, după ce în ultimele săptămâni au avut loc mai multe discuții privind majorarea acestuia.

Lia Olguța Vasilescu a declarat că în urma discuțiilor cu patronatele și sindicatele s-au decis anumite schimbări: ,,Nu este niciun fel de blocaj. Noi am avut în plan să mărim salariul minim din luna noiembrie. Sindicatele ne-au reproșat că nu l-am făcut diferențiat, i-am asigurat că acest lucru se va întampla. Ieșisem cu salariul de 2050 lei, ni s-a atras atenția că trebuie să fie 2080 ca în programul de guvernare.

Am avut un protest din partea patronatelor la care ne așteptam, dar în același timp am zis să facem și testul IMM-urilor. Pe site-ul ministerului IMM-urilor se pune un chestionar la care trebuie să răspundă firmele mici și mijlocii. Am fost de acord să mergem o lună mai târziu, să aplicăm de la 1 Decembrie.

La următoarea ședință de Guvern vom avea o OUG de modificare a Codului Muncii, să se vorbească de salariul minim diferențiat. După ce va fi modificat va trebui să venim cu o hotărâre de guvern. De la 1 decembrie, ar urma să fie 2080 de lei iar pentru cei cu studii superioare și cei cu 15 ani vechime va fi 2350 de lei”.

De asemenea, ministrul a declarat că sunt posibile unele disponibilizări la stat de anul viitor: ,,Sunt posibile disponibilizări în zona aparatului de stat. Eu am început o procedură pe Ministerul Muncii. Ne este foarte simplu să facem o reorganizare în județe. Dispar jumătate din funcțiile de conducere județene. În loc să ai 4 entități, poți să ai 2 cu același număr de personal, dar cu funcțiile de conducere la jumătate”.

Amintim că Eugen Teodorovici declarase în octombrie că salariul minim ar putea crește de la 1 noiembrie. Mediul de afaceri a criticat măsura, iar în urma discuțiilor cu sindicatele și patronatele, Viorica Dăncilă a anunțat că salariul va crește ,,poate de la 1 decembrie sau de la 1 ianuarie”.

Alte declarații ale ministrului Muncii :

Aș vrea să fac niște precizări cu ce se întâmplă de la 1 ianuarie. Din 2019 pana în 2022 se va crește la bugetari cu 25% din diferență. Au fost multe confuzii, s-a spus că se crește pe brut. Nu, este 25% din diferență.

În ceea ce privește Educația, Medicina și Sănătatea au fost două domenii prioritare, ei au urcat direct pe grila din 2022, ei nu vor mai avea creștere.

Sunt universități de gradul 1 și gradul 2, aceste diferențe după numărul de studenți. Profesorii vor ajunge la salarii destul de bune, vor avea sporuri de peste 30% în afară de cei 9.289 de lei salariul calculat în graficele noastre. Eu cred că toate lumea a înțeles acum în sfârșit cum e cu Legea Salarizării. Cine a citit legea și-a dat seama ce înseamnă ea. Medicii și asistentele au mers pe grila din 2022, la fel ca profesorii, iar ceilalți urcă treptat.

Mulți dintre liderii PNL-ului au spus că primul lucru pe care vor face va fi să abroge acest lucru. Ușor ușor au renunțat. Cei care candidează trebuie întrebați dacă vor aplica Legea Salarizării.

Cea mai mare creștere, cel mai mare efort bugetar, va fi în 2020. Dublarea pensiilor înseamnă anul 2020 pe mandatul nostru. Efortul cel mai mare este atunci pentru că urcăm de la un punct de pensie de 1775 de lei.

Am avut experiențe la legea offshore cu ALDE. Au trebuit două săptămâni să întoarcem legea pentru că nu aveam suficiente voturi. În opinia mea cea mai bună variantă era cea a PSD-ului. În momentul în care nu ai 50%+1 trebuie să pleci urechea la ce spun colegii de guvernare. Uneori au proiecte bune, alteori nu suntem mulțumiți de varianta negociată. Legea Offshore a trecut într-o formă de care eu personal nu sunt foarte mulțumită.

Este foarte posibil să fie excluderi după CEX. Nu este vorba e președintele PSD dacă mai colaborează bine sau nu. E vorba de ce se întâmplă în Parlament. Nu putem fi șantajați de proprii colegi care sunt supărați că poate au pierdut o funcție.

Cu mine nu a vorbit nimeni nimic despre vreo mutare de la Ministerul Muncii. Noi am aplicat toate măsurile din programul de guvernare, vom fi în șomaj tehnic practic. Nu am nicio discuție despre mutare făcută cu nimeni.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday