Ministrul Justiției, după raportul MCV: Reprezintă o imagine fidelă și obiectivă a ceea ce s-a întâmplat. Nota în care este scris este pozitivă. Desființarea Secției Speciale trebuie să prevadă reîntregirea competenței DNA cu această componentă a corupției pe zona de justiție.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a susținut o conferință de presă la Palatul Victoria, după decizia Comisiei Europene de a menține Mecanismul de Cooperare și verificare (MCV) în Justiție și de a monitoriza “îndeaproape” România, până la momentul în care “vor fi îndeplinite în mod satisfăcător toate obiectivele de referință”.

Comisia Europeană reclamă în raportul MCV publicat astăzi faptul că România nu a desființat Secția Specială și critică autoritățile pentru numirea unor procurori generali care au primit aviz negativ de la CSM, conform G4Media.

Tot astăzi, Curtea Constituțională a României a decis că Secția Specială este constituțională și poate fi desființată doar de Parlament. Decizia CCR vine după hotărârea Curții de Justiție a UE, care spune că recomandările MCV privind desființarea Secției sunt obligatorii.

Principalele declarații ale Ministrului Justiției, Stelian Ion:

Astăzi, Comisia Europeană a publicat raportul în cadrul MCV. Din 2019 nu am mai avut un astfel de raport. Au fost monitorizate toate mișcările noastre, în sens legislativ, și raportul reprezintă o imagine fidelă și obiectivă a ceea ce s-a întâmplat. Nota în care este scris acest raport este pozitivă. Se remarcă progresele din 2020 și de la începutul acestui an și suntem încurajați să mergem pe această linie. Avem ca obiectiv ideea de a ridica cât mai curând MCV. Este important să păstrăm această linie.

Despre desființarea SIIJ  – Este remarcat faptul că în cadrul raporturilor Comisia apreciază proiectul de lege trimis către Parlament.

Comisia apreciază proiectul de lege al Guvernului. Este o chestiune pe care aș vrea să o pun în context complex. În urma deciziei CJUE din mai 2021, instanțele au început să dea anumite soluții potrivit cărora înființarea SIIJ nu se justifică. Chestiunile acestea implică foarte multe complicații pe viitor. Nu putem aștepta de la Curtea de Justiție să ne rezolve probleme interne, nu putem aștepta doar de la Justiție să rezolve problemele, ca atare este important să găsim soluția pentru desființarea secției. 

Proiectul guvernului este cel corect, din punctul meu de vedere. Este important să reușim să desființăm această secție.

Proiectele de modificare ale legilor justiției au fost apreciate de Comisie. Există așteptări ca această procedură să fie aplicată. Comisia Europeană a apreciat procedurile deschise, transparente. Proiectele de lege care sunt spre finalizare, și până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare vor fi finalizate.

Avem o soluție care pare a fi în acord cu criteriile stabilite de CE. În coaliție discutăm despre o nouă soluție, în acord cu prevederile CE.

Codurile de procedură penală și codul penal trebuie, de asemenea, finalizate. Până la sfârșitul lunii iunie sperăm să finalizăm discuțiile. Abrogările propunerilor de modificare a codurilor au fost apreciate de CE. 

Comisia a apreciat lupta împotriva corupției, afectată de existența SIIJ. Susțin desființarea SIIJ, pentru reîntregirea competenței DNA cu această componentă a corupției pe zona de justiție. Aș face referire și la Codul de procedură civilă – de asemenea apreciat de CE.

Folosim cookies