Ministrul german al Apărării nu a precizat când vor fi livrate tunurile, dar instruirea ucrainenilor va începe chiar de săptămâna viitoare, când 20 de militari vor ajunge în Germania. Sistemele Panzerhaubitze 2000 sunt vehicule pe șenile cu tun, autopropulsate, capabile să lovească ținte aflate până la 40 de km distanță. Panzerhaubitze 2000 este unul dintre cele mai puternice unități de artilerie din stocul Germaniei.

Cele șapte dispozitive militare nu fac parte din cele puse acum la dispoziția Armatei Germane, ci provin dintr-un stoc separat, care include și piese ce au nevoie de reparații. Astfel, obuzierele promise de ministrul german al Apărării vor fi livrate de îndată ce vor ieși din mentenanță, în următoarele săptămâni.

De altfel, Christine Lambrecht a atras atenția recent că Germania nu va oferi armament greu care este necesar armatei germane, dar decizia guvernului de la Berlin marchează o altă schimbare în politica țării cu privire la înarmarea Ucrainei. 

Oficialul a adăugat că guvernul de la Berlin va furniza, de asemenea, un prim pachet de muniție pentru obuzierele promise, construite de compania germană de apărare KMW, iar achizițiile suplimentare de muniție din partea Kievului vor merge direct la compania germană, fără intermediar. 

Recent, guvernul de la Berlin și-a revizuit politica care implică o reținere în trimiterea de arme grele în Ucraina, în urma presiunilor internaționale, dar și din interiorul țării. Chiar săptămâna trecută, Bundestagul a votat covârșitor în favoarea livrării de “armament greu și complex” Ucrainei, iar guvernul german a decis să trimită blindate anti-aeriene Gepard Ucrainei.

Surse alternative: Deutsche Welle, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday