Declarațiile lui Mihai Fifor vin după ce astăzi președintele Iohannis a suspendat ședința CSAT referitoare la rectificarea bugetelor din domeniul securității și a cerut Guvernului să vină cu alt proiect. Ulterior, la Palatul Victoria a avut loc o întrunire de urgență, la care a participat și Liviu Dragnea.

Ministrul Apărării a mai spus în cadrul emisiunii la Antena 3 că amânarea aprobării rectificării bugetare duce la blocarea economiei:  ,,Fiecare zi de întârziere provoacă daune României. Înseamnă contracte ce nu se derulează, achiziții, spitale care se blochează, bolnavi care își așteaptă tratamentul. Nu mai vorbesc de faptul că se blochează pensii, indemnizațiile pentru mame, o serie întreagă de operațiuni financiare care nu se pot derula. Vă reamintesc cum a arătat România când președintele statului a amânat nefiresc de mult promulgarea bugetului. Guvernarea PSD-ALDE se desfășoară sub un asediu continuu”.

De asemenea, el a precizat că ,,președintele statului în mod normal trebuie să nu blocheze această țară”. Întrebat fiind dacă președintele Iohannis dorește schimbarea Guvernului, Mihai Fifor a spus: ,,Nu cred că se mai îndoiește cineva. Întrebarea mea este mereu aceeasi cui folosește o țară destabilizată, o țară care dă semnale de țară nesigură, instabilă, care nu poate guverna. Decizia de astăzi credeți că nu se duce în mediile externe? Nu face bine țării”.

Declarațiile integrale ale ministrului Apărării:

Ați fost elegant spunând că a fost o ședință puțin diferită (n.r. ședința CSAT). Cert este că o astfel de chestiune se întâmplă într-un moment extrem de sensibil. Suntem într-o perioadă prelungită de așteptare cu rectificarea. Când faci o rectificare nu o faci pentru a te juca cu cifre pe hârtie.

Faci pentru că simți nevoia să acoperi bugete importante, asigurând funcționalitatea instituțiilor în raport cu cetățenii României. Rectificările rezultă în urma unor calcule, pe analize extrem de serioase.

Vorbim de data asta de o chichiță. Acest aviz este unul consultativ, dat în speță pentru bugetele din sistemul de siguranță națională. Această tăiere a fost discutată, lucrurile au fost discutate la nivel de instituții. La CSAT s-a făcut un tur de masă, s-a început cu Ministerul Apărării, nu avem o problemă cu rectificarea.

Noi ne așezăm în interiorul anvelopei noastre, la ministerul Apărării. MAI, doamna Carmen Dan, a precizat la ședința CSAT că nu are o problemă cu bugetarea. SIE a precizat că ultima discuție avută cu ministrul Finanțelor a clarificat lucrurile. Cu SRI s-au precizat câteva lucruri dar ministrul Finanțelor a spus că nu sunt probleme.

Nu voi discuta pe sume. Ce am remarcat a fost atitudinea extrem de deschisă a domnului Teodorovici. A explicat foarte clar și faptul că mai există o rectificare în noiembrie. Pentru orice plățile se fac de îndată, nimeni nu se joacă cu așa ceva. Fiecare instituție și-a manifestat nevoile, pentru orice Guvernul este pregătit să aloce sumele.

Fiecare instituție și-a manifestat nevoile, pentru orice Guvernul este pregătit să aloce sumele. Fiecare director de instituție a intrat în acest dialog, s-a convenit cu fiecare că este loc de discuție. Cu colegul de la STS a rămas că se vor întâlni. Din păcate, știm cu toții că deciziile în CSAT se iau în consens.

Domnule Radu Tudor, suspendarea CSAT nu e prevăzută niciunde. Astăzi nimeni nu a întrebat, voi cei de față, Guvernul României, în frunte cu premierul, voi ce părere aveți? Suspendăm sau nu suspendăm ședința? Nu s-a dorit lucrul acesta.

Cred că a durat 40 de minute. Eu nu m-am așteptat. M-am așteptat să găsim o atmosferă de dialog. Bun, s-a tăiat la SRI. Există spațiu de dialog între ministerul Finanțelor și SRI. Dar suspendarea de astăzi, neavizare bugetului duce la lucruri mult mai grave în economie. Blocajul la care se ajunge.

Că se poate merge înainte cu rectificarea pe celelalte instituții-nu este adevărat. E un proces unitar, aprobi bugetul consolidat al României. Președintele statului în mod normal trebuie să nu blocheze această țară. Dacă într-adevăr sunt situații punctuale acestea se rezolvă printr-un dialog punctual. Ministrul Teodorovici a venit cu cifre, cu date.

Avem o rectificare atât de bună, avem rectificări mai mult decât bogate. Avem o rectificare atât de bună, avem rectificări mai mult decât bogate. Ați spus de pesta porcină, suntem și noi (n.r. armata) acolo unde suntem chemați. Ne jucăm rolul de sprijin. Oamenii sunt tot mai nervoși pentru că nu-și primesc banii.

Situația este cât se poate de gravă. Rectificarea bugetară e blocată, desfășurarea activităților economice este blocată. Nu poți suspenda o ședință. Eu fac parte dintr-un Guvern, dintr-o echipă. Sunt un ministru numit politic. În partidul nostru lucrurile se decid în partid și în Guvern. Vorbesc fie domnul Dragnea, fie doamna Dăncilă. În astfel de situații vocea este a premierului. A încercat să discute cu domnul Iohannis dar nu s-a putut.

Ne-am așteptat că se va vota. De aia suntem acolo, să avem un dialog. A fost o atmosferă cât se poate de ciudată. Nu ne-a venit să credem. România la ora asta nu are buget, are un buget blocat. Corecțiile sunt consistente, substanțiale, sunt necesare, nu poți merge mai departe. Niciun ordonator de credit nu va da drumul la nimic. Nu ai sumele necesare.

Cu siguranță vom ieși cu un punct de vedere. A fost un derapaj politic în CSAT. Guvernul a venit cu o temă cât se poate de tehnică, care nu are nimic politic în ea. Rectificarea bugetară este o chestiune tehnică.

Cred că trebuie să redevenim o țară normală, în care Guvernul să poată să își facă treaba. De altfel, nu există niciun indiciu care să arate că până în momentul de față bugetul nu a fost bine construit. Anul acesta România va avea recorduri în producția agricolă. Este o gură de oxigen în plus. De aia am și spus, astăzi era o discuție tehnică.

Anul acesta România va avea recorduri în producția agricolă. Este o gură de oxigen în plus. De aia am și spus, astăzi era o discuție tehnică. Nu am vrea să cădem într-o capcană. Mă refer la pașii legali, la a fi pe lege în tot ce faci. Orice se speculează când vine vorba de Guvernul României. Suntem sub asediu de un an și opt luni. Încercăm să evităm orice posiblitate ca să ni se mai impute ceva.

Nu cred că se mai îndoiește cineva (întrebat dacă Iohannis vrea schimbarea Guvernului). Întrebarea mea este mereu aceeasi cui folosește o țară destabilizată, o țară care dă semnale de țară nesigură, instabilă, care nu poate guverna. Decizia de astăzi credeți că nu se duce în mediile externe? Nu face bine țării.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday