Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat pe pagina sa de FacebookGuvernul ia în calcul creșterea salariul minim brut pe economie la 2080 de lei de la 1 noiembrie, în loc de 1 ianuarie 2019. Anunțul ministrului a venit la câteva ore după ce senatorul PNL Florin Cîțu a prezentat un document transmis de Ministerul Finanțelor către Comisia Europeană, din care reiese că Guvernul pregăteşte anul viitor îngheţarea salariilor din tot sistemul bugetar la nivelul lunii decembrie 2018

Documentele publicate arată că Guvernul ia în calcul introducerea unui salariu minim diferențiat pentru angajații cu studii superioare sau cu peste 15 ani vechime, în valoare de 2.350 de lei, de la 1 noiembrie 2018.

Ministrul Muncii l-a contrazis pe Eugen Teodorovici, care spus că Guvernul analizează posibilitatea de a aplica legea salarizării integral din 2020, și din acest motiv ia în calcul înghețarea salariilor în 2019. Vasilescu a precizat că legea salarizării se va aplica treptat, până în 2022, așa cum este prevăzută și cum a fost adoptată de Parlament: „Considerăm însă că legea trebuie aplicată așa cum a fost adoptată de parlament și cum este în vigoare, cu aplicare etapizată până în 2022 și creștere anuală cu 25 la sută din diferență până la grilă din 2022”.

Mesajul postat de Lia Olguța Vasilescu pe Facebook:

„Iar “s-a blocat guvernul”, iar “nu mai sunt bani de pensii și salarii”, iar “nu se aplică legea salarizării”. Asta aud de la opoziție din două în două luni. Și iar răspundem: așa cum nu ne-am blocat până acum și cum am găsit fondurile necesare plății pensiilor și salariilor, așa se va întâmpla și anul viitor. Legea salarizării se va aplica așa cum a fost ea adoptată de parlament, chiar dacă lunile acestea a mai existat un scenariu și anume să se aplice direct grilă din 2022 în 2020, așa cum au solicitat, în mod repetat, mai multe federații sindicale. Considerăm însă că legea trebuie aplicată așa cum a fost adoptată de parlament și cum este în vigoare, cu aplicare etapizată până în 2022 și creștere anuală cu 25 la sută din diferență până la grilă din 2022. Mai mult, după analiza datelor transmise de Comisia de Prognoză, MMJS lucrează la creșterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an și la diferențierea salariului minim în funcție de studii sau vechimea de peste 15 ani. Aveți mai jos analiza Comisiei de prognoză și a MMJS și calendarul creșterilor”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday