Potrivit unui comunicat de presă transmis de instituție ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș și reprezentanți ai instituției au efectuat mai multe vizite de lucru în Vâlcea, Sibiu, Teleorman și Alba pentru identificarea soluțiilor de deblocare a proiectelor de apă și canalizare cu finanțare europeană care „trenează de ani de zile”.

„Din prima zi a mandatului am urmărit trei principii: banii europeni trebuie investiți, nu cheltuiți; transparentizarea și debirocratizarea fondurilor în ciuda reticenței sistemului; și pregătirea cadrului legal astfel încât România să fie pregătită să lanseze proiecte generatoare de absorbție încă de la începutul exercițiului 2021-2027, fără să mai repetăm greșelile anterioare când se pierdeau ani de zile până când demarau proiectele”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Acesta a precizat că în opt luni au fost deblocate 57 de proiecte în legătură cu:

  • OUG 60/2020 privind suplimentarea cu 355 de milioane de lei pentru implementarea proiectelor de infrastructură fazate din perioada de programare 2007-2013, finanțate din fondurile aferente actualei perioade. Fără această suplimentare proiectele nu ar fi putut fi finalizate, România riscând să returneze toți banii investiți între timp.
  • HG 379/2020 pentru aprobarea metodologiei de ajustare a prețurilor devizelor proiectelor de infrastructură publică, fapt care a permis actualizarea la nivelul anilor 2014-2018. Fondurile deveniseră insuficiente ca urmare a evoluției indicilor INS în perioada dată, ducând la blocarea proiectelor.
  • OUG 40/2015 ce aduce modificări HG 677/2017, permițând astfel determinarea nivelului de cofinanțare a UE pentru proiectele generatoare de venit prin aplicarea unei rate forfetare de 6%.
  • OUG 88/2020 care crează cadrul legal pentru finanțarea pregătirii proiectelor din viitorul exercițiu financiar 2021-2027 prin utilizarea banilor aflați acum la dispoziția României, o premieră în țara noastră.

Potrivit ministerului, mai multe proiecte de cercetare în valoare 23 de milioane de euro semnate digital în următoarele zile, care duc la concretizarea Hubului Hidrogenului.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday