UPDATE: Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, anunță că toate aeronavele MIG-21 LanceR sunt supuse unor analizări și verificări: ”Precizez că scoaterea definitivă din serviciu sau continuarea exploatării acestui tip de aeronave vor fi decise doar după finalizarea acestei ample analize. Nu pot estima când va fi posibil să luăm această decizie, dar, așa cum spuneam, o vom lua având în minte viața oamenilor noștri și asigurarea securității spațiului aerian național”.

Ministrul a mai spus că decizia Statului Major al Apărării este una prudentă, luată în primul rând pentru siguranța personalului: ”Din păcate, vechimea foarte mare a acestor aeronave își spune cuvântul și am fost cu toții martori, în ultimii ani, ai unor incidente cu urmări foarte grave. Am pierdut piloți de elită, au rămas familii îndoliate, de aceea este absolut firesc să fim concentrați pe siguranța exploatării aeronavelor militare”.

Știrea inițială: Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, prin ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie.

Ministerul transmite că măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice“.

Avioanele MiG-21 LanceR sunt printre cele mai vechi din dotarea Armatei României, multe dintre ele fiind fabricate în urmă cu 40 de ani. Din 1994 și până în prezent, aceste avioane au fost implicate în peste 20 de accidente. Săptămâna aceasta, o astfel de aeronavă a aterizat forțat în județul Constanța, din cauza unor probleme la închiderea trapelor trenului de aterizare. De asemenea, pe 2 martie, o aeronavă s-a prăbușit în apropierea localității Cogealac, tot în județul Constanța.

“În perioada suspendării activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO. De asemenea, sistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System)“, se mai precizează în comunicat.

Oficialii au adăugat și că au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Novegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României.

Resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forțele Aeriene, asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani și vor constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de generația a V-a“, a mai adăugat MApN.

Foto: Forțele Aeriene Române

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday