Articol scris de Mihai BULIGA, director general, președinte Consiliu de Adminstrație SAI Globinvest SA.

Oricine este preocupat de viitorul personal sau al familiei sale, trebuie să economisească. Motivele sunt numeroase și nu credem că mai trebuie explicate. Dar dacă te-ai hotărât să economisești, ar fi păcat să nu faci și următorul pas, acela de a încerca să multiplici în timp valoarea economiilor tale prin investiții pe piața de capital sau în alte domenii (imobiliare, bijuterii, etc).

Fiindcă ne adresăm micului investitor și fiindcă piață de capital este foarte accesibilă acestuia, vom discuta puțin despre cum să alegi investițiile cele mai potrivite pentru fructificarea optimă a economiilor tale.
Până vei acumula o experiență practică suficientă, îți recomandăm derularea investițiilor prin intermediul fondurilor de investiții, ce permit micului investitor să beneficieze de experiența unor profesioniști din domeniu.

Înainte de a investi, să ne facem lecțiile!

Din punctul nostru de vedere, să-ți faci lecțiile înseamnă să-ți stabilești un obiectiv, să-ți evaluezi resursele, și să alegi acea politică de investiții care să asigure nu cel mai mare câștig posibil, ci atingerea unor obiective personale (achiziții bunuri, finanțarea studiilor copiilor, supliment la pensie).

Adică să-ți pui următoare întrebări importante, la care să afli răspunsul:

1. Ce obiectiv doresc să ating?

Dacă îți dorești doar obținerea unor venituri suplimentare din sumele investite, atunci e bine să alegi un fond de obligațiuni. Dacă însă dorești multiplici valoarea investiție tale, trebuie să accesezi investițiile cu risc mai mare specifice fondurile de acțiuni.

 2. Ce nivel de risc sunt dispus să îmi asum?

Dacă te numeri printre persoanele care preferă un risc scăzut, atunci din nou, poți alege un fond de obligațiuni, cu un nivel de risc mai scăzut. Dacă nu ai aversiune la risc, poți investi liniștit în fondurile de acțiuni.

 3. Cât și Ce înseamnă suma raportată la averea/bugetul meu sau al familiei?

Cu cât suma investită este mai importantă pentru ține, recomandarea noastră este să alegi un fond cu un risc mai mic.

 4. Cât timp doresc sau pot să o imobilizez investiția?

Dacă nu poți imobiliza investiția decât o perioada scurtă de timp, din nou recomandăm asumarea unui risc mai scăzut, prin fondurile de obligațiuni.

Cu cât durata investiției poate fi mai mare, câștigul, dar și riscul asociat poate fi mai mare. De asemenea, în acest caz se manifestă și efectul capitalizării. Astfel, la randamente istorice medii de 10 % pe an asigurate pe termen lung de fondurile de acțiuni, un plan de investiții regulate pe o perioada de 25 de ani poate asigura la final o suma importantă. (adică economisind 250 lei /luna timp de 25 de ani, se adună 75.000 lei, dar investindu-i la randamentele menționate, la finalul perioadei vei dispune de 295.000 lei, o suma considerabilă pentru finanțarea studiilor copilului, de ex.)

În funcție de răspunsurile la aceste întrebări, se poate alege un tip de fond sau altul, o anumită frecvența a investițiilor, o durata de realizare a acestora, adică se poate face un plan concret pentru fructificarea optimă a economiilor.

 Câteva sfaturi finale

 Disciplină

Odată planul de investiții făcut, este important să ne ținem de el: de ex. dacă planul era de a investi regulat 250 lei/luna, pe termen lung, într-un fond de creștere cu risc mai ridicat, dacă după 6 luni am obținut un câștig foarte bun, să nu mărim suma din lăcomie, sau invers, dacă plasamentul a evoluat sub așteptări, să nu ne oprim că urmare a descurajării.

 În căutarea celui mai mare câștig, să nu ignorăm riscul!

Istoria pieței de capital, ce depășește un secol, a dovedit statistic că randamentul oferit de orice investiție, merge de regulă mâna în mâna cu riscul asociat acesteia. Ce înseamnă riscul? Înseamnă că valoarea investiției tale va fluctua în timp, și că în anumite conjuncturi poți înregistra câștiguri, iar în altele pierderi.

Prin urmare, este foarte important să nu ignorăm riscul, atunci când facem investiții . El poate fi diminuat prin diversificare, prin adoptarea unui orizont de timp pentru fructificarea investiției corelată cu riscul acesteia și prin adoptarea unei politici de investiții regulate.

În acest scop, recomandăm întotdeauna realizarea unor investiții regulate, lunare chiar, orientate pe termen lung (adică peste 5 ani) și cu sume ce să nu îți afecteze considerabil bugetul.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday