Decizia instanței din Marea Britanie nu este definitivă, iar autoritățile din SUA au anunțat deja că vor face apel. Judecătoare Vanessa Baraitser motivează că, deși cerințele procurorilor îndeplinesc condițiile pentru extrădare, Statele Unite sunt incapabile să-l împiedice pe Assange să încerce șă-și ia propria viață și că există riscul ca acesta să încerce să se sinucidă, dacă va fi extrădat.

Judecătoarea a subliniat: ”Confruntat cu condițiile de izolare aproape totală, fără factorii de protecție care i-au limitat riscul la închisoarea Belmarsh, sunt convinsă că procedurile descrise de SUA nu îl vor împiedica pe domnul Assange să găsească o modalitate de a se sinucide și din acest motiv am decis ca extrădarea să fie oprită “

Fondatorul Wikileaks este acuzat de Departamentul de Justiției american de comiterea a 18 infracțiuni, printre care spionaj. Washingtonul îi reproșează australianului că a pus în pericol unele dintre sursele americane prin publicarea, în 2010 și 2011, a aproximativ 750 de mii de documente militare și diplomatice.

SUA îl mai acuză că a pătruns ilegal în bazele de date militare americane pentru a obține informații secrete sensibile referitoare la războaiele din Afganistan și Irak, care au fost apoi publicate pe site-ul Wikileaks. În cazul în care va fi găsit vinovat, Assange riscă până la 175 de ani de închisoare.

Assange s-a refugiat în 2012 în Ambasada Ecuadorului de la Londra, iar în aprilie 2019 a fost arestat de poliția britanică, după ce Guvernul președintelui Lenin Moreno a denunțat recent încălcările repetate din partea lui Julian Assange ale regulilor care reglementează condițiile sale de azil la ambasada ecuadoriană.

Surse alternative: BBC, Euronews.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday